dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘La fugitiva’, de Blanca Busquets

Portada de ‘La fugitiva’

Acaba d’arribar a la llibreria el nou llibre de la Blanca Busquets. No ho faig mai, però aparco el que estic llegint abans d’acabar-lo i començo la lectura de ‘La fugitiva’, la seva nova novel·la. Una setmaneta i, com sempre absorbida per l’argument, l’acabo. Al final del llibre hi trobo escrit això adreçat a tots nosaltres, una picada d’ullet de l’autora:

“Lector, lectora…Si has llegit Jardí a l’obaga, segur que La fugitiva t’ha fet gràcia. Si no l’has llegit, no passa res, espero que n’hagis gaudit igual”.

I, és que a mesura que anava llegint ‘La fugitiva’, anava recordant personatges i llocs: el poble de la Carena, la casa de Can Torralba, l’Emili, la Mireia, l’Aniol… i anava recordant que ja ho havia llegit, i ho havia fet al llibre anterior de la Blanca Busquets, al ‘Jardí a l’obaga’.

‘La fugitiva’ comença amb la història d’una senyora gran que rep visites de la seva néta, quasi l’única família amb qui es parla, al seu piset de Sarrià. Però a la protagonista, la Mireia, el lector que ha llegit ‘Jardí a l’obaga’ ja la coneix. De fet, la reconeix al cap de poc, quan comença a parlar del seu marit, de l’Emili, i de qui podia haver estat el seu marit, l’Aniol, de la seva vida al petit poble de la Carena…la història en certa manera es repeteix ara des d’un punt de vista diferent, des del punt de vista de la Mireia però a la vegada -cosa que he trobat del tot original-la història fa un tomb perquè la Mireia té una altra vida, una que no se’ns explica a ‘Jardí a l’obaga’, té una altra història per explicar, la història d’una fugitiva.

És com si ‘La fugitiva’ comencés una narració volent-se encadenar a ‘Jardí a l’obaga’ però després continués avançant tota sola esdevenint una novel.la totalment diferent on se’ns narra una vida marcada per una desgràcia que ha fet que la Mireia seguís com seguís i fes les coses que fes. Ella calla per no recordar i, aquest silenci, fa que els seus se n’allunyin pensant-se que és dolenta.

Fins que al final tot explota, tot s’allibera, tot surt i això fa que, amb la veritat a la llum, torni a haver-hi família, casa, amics…amb la veritat s’entén tot i arriba el perdó i arriba també una cosa semblant a la felicitat al final d’una vida que podria haver estat feliç però que, de vegades, es converteix en un infern.

Si voleu continuar sabent més coses dels personatges de ‘Jardí a l’obaga’, no us podeu perdre l’última novel·la de Blanca Busquets. De ‘La fugitiva’ no en podreu fugir! Us atraparà fins al final!

Article: Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘La fugitiva’
Autora: Blanca Busquets
Editorial: Proa
PVP: 18,50 euros
Font: Llibreria ‘El faristol’ (Calella)

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris