divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La nova llar

.

Les grans marques com Amazon, LG, Samsung, Google o Apple estan fent una cursa decidida i frenètica per desenvolupar sistemes domòtics basats en l’Internet de les Coses. Es tracta d’aconseguir la interconnexió de tots els dispositius a Internet perquè tingui lloc una simfonia de dades que ens permeti un control de tots aquests dispositius per mitjà de l’ús del mòbil, d’un rellotge, d’un televisor a d’un assistent intel·ligent.

Per un banda s’està incorporant informació en xarxa a tota mena de dispositius i per altra banda s’estan creant nous dispositius, millorant els equips de control (assistents, mòbils…) i desenvolupat els anomenats “ecosistemes” que són els programaris amb els que dirigir les funcionalitats pròpies de les llars intel·ligents.

.

També hi ha un altre terme a les llars intel·ligents que segurament se’ns farà familiar: les rutines. Així per exemple quan indiquem, amb un clic o amb veu, “rutina de cinema”, aleshores, per exemple: s’apagarà el llum, s’abaixaran les cortines, s’engegarà el televisor i es cercarà la llista de títols de pel·lícules. Amb cada particular rutina es posaran en marxa uns quants dispositius coordinats entre ells. Al final la llar tendirà a convertir-se en una mena d’entitat amb vida pròpia com la que experimenta Jacques Tati en un dels seus films còmics o com l’agosarada màgia que aplica la Mary Poppins.

.

S’espera que al 2020 hi hagi més de 20.000 milions de dispositius connectats a Internet. Però actualment ja hi ha 8000 milions de dispositius connectats! No és d’estranyar que cada vegada hi hagi tasques més sofisticades, i a que a més ens seran de gran ajut, pel manteniment de les nostres llars. Amb la introducció de la robòtica i la intel·ligència artificial podem esperar qualsevol servei: que ens preparin la roba pel matí durant tota la setmana i en funció del temps, que ens netegin la casa a fons mentre sortim a fer una gestió -inclosos els finestrals i la tassa del vàter o les portes-, que ens encarreguin la compra bàsica i ens la col·loquin…

Les llars estan deixant de ser una càrrega en molts aspectes, per convertir-se en mons on conviure amb una colla nombrosa d’aparells que vetllen perquè ens preocupem sols per les coses que veritablement ens importen.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris