divendres, 18 de octubre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’eclipsi total de lluna més llarg del segle visible des del Maresme

Imatge: YouTube

Aquest divendres 27 de juliol a la nit la Terra es posarà entre el Sol i la Lluna, i la projecció de la seva ombra permetrà observar un eclipsi total de lluna, el més llarg d’aquest segle, visible totalment des del Maresme.

El sol marxarà a les 21.14 hores. i l’inici de la fase total serà a les 21.29 h. El màxim de l’eclipsi total, amb una lluna de tonalitat vermellosa, serà a les 22.22 h, i la fi de la fase total serà a les 23.13 h. La resta de les fases de l’eclipsi de lluna – amb ombra i penombra – tindran lloc fins a la 1.28 h de la matinada de dissabte.

Cartell de l’observació a Calella

Coincidint amb aquest esdeveniment, diverses entitats i associacions han organitzat trobades per observar conjuntament aquest interessant i poc habitual fenomen. Per exemple, el Grup d’Astronomia Amics de Calella ha organitzat una trobada aquest divendres, a partir de les 21.00 h, a la platja Gran de Calella, davant la caseta de salvament. Joan Palau, membre de l’entitat, ens han explicat que, a més de gaudir de l’eclipsi, també s’observaran els planetes Júpiter, Saturn i Mart.

En el cas de Júpiter, els assistents podran veure les seves bandes de núvols que “són com un jersei a ratlles”, i també les seves quatre llunes – Ganimedes, Cal·listo, Ió i Europa – descobertes per Galileu. A més, els presents podran observar els anells de Saturn i la divisió de Cassini d’una amplària de 4.700 quilòmetres, d’un total de 220.000 quilòmetres de diàmetre. Sobre Mart, Palau comenta que aquest planeta estarà el més proper a la terra dels darrers 15 anys, i afegeix que intentaran observar els seus casquets polars i les zones “més de color foc, mal anomenades selvàtiques”.

Es tracta, doncs, d’una gran oportunitat per gaudir d’una nit màgica.

1 comentari per a “L’eclipsi total de lluna més llarg del segle visible des del Maresme”

  1. […] Unes 250 persones es van aplegar a l’Observatori Astronòmic de Tiana la nit del divendres 27 de juliol per a l’observació de l’eclipsi de lluna, el més llarg d’aquest segle. El Grup d’Astronomia de Tiana va posar a disposició dels assistents dos telescopis al jardí de l’Observatori amb els que tothom va poder veure la Lluna en diferents moments de l’eclipsi. També, la platja de Calella va acollir aquesta mateixa activitat, que malgrat el fort vent va comptar amb una bona participació, en aquest cas organitzada pel Grup d’Astronomia Amics de Calella. […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per