divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Lector voraz’, de Robert Gottlieb

Portada del llibre

Si us demanessin que imaginéssiu al típic nen lector obsessiu estic segur que la idea que rondaria els vostres caps seria molt semblada al que era de petit Robert Gottlieb, per qui no ho conegui, l’editor més important de la història recent. Tímid, introspectiu, amb una intel·ligència per sobre de la mitjana, molt poc sociable i sempre amb el cap ficat en els llibres, el petit Robert (o Bob, com el coneixien els més afins) complia amb tots els requisits per entrar dins de la definició tan estereotipada de freaky o nerd. Cosa que no impediria (mai ho fa) que la seva vida fos collint any rere any èxit sobre èxit. Tots aquests anys i tots aquests èxits (i els pocs fracassos) els explica ara ell mateix, superats els 80 anys, en aquest Lector voraz, les memòries del gran editor triades pel Washington Post com a llibre de l’any, traduïdes a l’espanyol per Ainize Salaberri i publicades per l’editorial Navona.

Parla el catedràtic i crític Javier Aparicio en el pròleg del concepte books on books, d’aquests llibres que contenen en si mateixos altres llibres, i aquest no podria ser un millor exemple. En Lector voraz podem trobar tot tipus d’anècdotes, de consells en forma de vida, d’avisos, curiositats i secrets del món editorial, però per sobre de tot trobem amor pels llibres. I és que ja ho diu ell mateix a les primeres pàgines: «suposo que la meva religió és la lectura». Partint com a base primordial d’aquesta passió, Gottlieb ho explica tot, des dels seus primers passos a Simon & Schuster fins als seus últims dies a la mítica editorial Knopf, passant per la direcció del New Yorker. Tot en Gottlieb passa per casualitat i sense ell buscar-ho, encara que penso que és el que ell creu però que en realitat no és així. Perquè, encara que no ho cregui, sempre està buscant els seus fruits i el seu èxit a través del talent, el carisma i la passió pel treball que emana. Gottlieb és el que diríem un workaholic en tota regla, i ho sap. No li agrada sortir, menja sempre alguna cosa ràpida en el seu despatx, passa poc temps en família i menys encara entre amics, solament pensa en el proper llibre i només fa que llegir. La seva màxima és per a què fer esperar a algú si encara tinc temps avui per fer-ho.

Ja des de ben petit Robert Gottlieb és i se sap estrany. Per exemple, va al teatre sol amb 14 anys. I no per fer la gràcia una vegada, sinó sabent-se amant d’aquesta disciplina, igual que del ballet. Aquesta raresa és probablement el que li fa tancar-se en si mateix i únicament obrir-se en l’estrictament professional. Tot això es pot notar en com passa sempre de puntetes a l’hora de mostrar els seus sentiments cap a Maria, la seva esposa, qui el segueix allà on va, qui ocupa el temps dels seus fills que ell no pot (o no sap o no vol) ocupar. Per a Gottlieb sempre i només hi ha llibres per fer.

En aquest Lector voraz l’editor dóna un repàs a tota la seva vida, unint dates a títols, parlant de la seva relació amb una infinitat d’escriptors a cadascú més conegut: Toni Morrison, Doris Lessing, John Le Carré, Michael Crichton o fins i tot Bill Clinton, entre moltíssims altres. (També és cert, i cal reconèixer, que molts d’aquests títols i autors poden quedar una mica despenjats al lector d’aquí. O almenys per a mi).

En definitiva, Lector voraz, que està dividit per les etapes infantil i d’aprenentatge, la de Simon and Schuster, Alfred A. Knopf, New Yorker, la seva tornada a Knopf, i ja al final la seva passió per la dansa, l’escriptura i la vida, és tot un mestratge de l’edició feta vida i de la vida feta edició. És el clar reflex d’una persona que ha viscut per i per al seu treball perquè ha trobat en ell el seu refugi, la seva zona de confort, el seu lloc. La passió feta llibre.

Article: Víctor González | @libresdelectura

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris