dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Leónidas el ratolí intrèpid’, de Mª Rosa de San Baldomero Torcal

.

El temor als ratolins hauria de ser completament infundat tenint com tenim llibres així. ‘Leónidas el ratolí intrèpid’ explica les divertides, entretingudes i pedagògiques aventures d’un ratolí barceloní, molt arrelat a la seva pàtria, que troba en el seu interior el seu destí: viatjar. Després de calçar-se les seves espardenyes i la seva barretina i acomiadar-se de la seva família, Leónidas emprèn un camí que li portarà a conèixer tres continents diferents.

Amb una estructura construïda a partir de dos fils argumentals que acaben confluint en un mateix, ‘Leónidas el ratolí intrèpid’ és un exemple perfecte per a nens i pares de com el natural és unir-se, compenetrar-se, amistar-se amb qui t’envolta, siguin iguals o diferents a tu. Leónidas és un ratolí que pensa com a humà i que un dia, després de passejar pel carrer i veure uns anuncis turístics, decideix emprendre un nou camí en la seva vida. Així, puja a un camió de fruites i es troba que, en descendir d’ell, està a Istanbul (Turquia). Allà, sempre acordant-se dels seus preocupats pares, començarà la seva obertura, el seu creixement, la seva maduresa, havent de construir la seva pròpia vida a partir de les seves accions, que sempre contindran útils ensenyaments per a tot nen que estigui llegint o escoltant el llibre a través de la veu dels seus pares. En l’altre fil argumental, elefants, hipopòtams i rinoceronts, entre els quals destacaran Zole, Tamo i Ronte, es veuran immersos en el seu desplaçament anual cap a les planes d’Àfrica en arribar l’època de pluges. Al llarg d’aquest desplaçament, el petit lector aprendrà sobre la diferència, la timidesa, la importància del paper de les mares dins d’una família, l’absència del pare, la valentia, el coratge i la felicitat.

Leónidas, pujat a un ferri que li encaminarà cap al continent asiàtic, es trobarà amb Mof, una extravagant mofeta egípcia que li portarà fins a Àfrica, on Leónidas coneixerà les piràmides i tota la màgia que embolica Egipte. Sempre admirat davant les obres tant de la naturalesa com a humanes, Leónidas absorbirà nous coneixements de cada segon viscut, demostrant que obrir la ment cap als altres és sempre motiu d’aprenentatge. A poc a poc, i ja coneixent el continent africà, Leónidas es veurà immers en una última aventura que ho endinsarà en el més profund d’Àfrica. Allà, després d’escoltar cops i forts sons, Leónidas es trobarà amb la migració dels paquiderms, els qui li demostraran de nou que la grandària, la raça, el sexe o l’edat no tenen importància si es mira amb el cor.

‘Leónidas el ratolí intrèpid’ és una interessant reflexió per a pares i fills sobre els beneficis de ser obert, de tenir sempre ànsia de coneixement, de com l’aprenentatge, si va sempre acompanyat del respecte i la bona educació, fa créixer a qualsevol individu. En definitiva, un conte amb el que es gaudeix aprenent mentre s’aprèn gaudint. Un encert segur.

Article: Víctor González

Als següents enllaços podràs adquirir el conte tant en castellà com en català i amb la compra de qualsevol dels dos entraràs en el sorteig d’un e-reader.

Conte en català
Conte en castellà

L’autora estarà venent el conte, juntament amb altres llibres seus de poesia, a la Plaça de l’Ajuntament de Premià de Mar la diada de Sant Jordi.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris