dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Les Mines de Can Palomeres ja tenen Pla director

.

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Malgrat de Mar el Pla director de les Mines de Can Palomeres. En aquest espai forestal maresmenc s’hi poden identificar de manera episòdica els vestigis de l’època minera realitzada entre 1909 i 1914 per l’empresa francesa Société des Mines de Fer de Malgrat, així com de i l’exportació de mineral de ferro a través de transport marítim.

Actualment, la muntanya de Can Palomeres conforma una important massa forestal que esdevé el pulmó verd, on s’hi conserven encara galeries d’extracció del mineral, moltes d’elles de fàcil accés, i que son també un dels refugis de ratpenats més important de Catalunya i Europa, fet que ha donat lloc a la seva inclusió com a Espai Xarxa Natura 2000.

Segons informen fonts de la Diputació, el Pla director d’aquest conjunt, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) defineix, programa i avalua el conjunt d’estudis, projectes i actuacions de restauració, així com la reutilització i revitalització dels elements associats a l’activitat minera amb la finalitat de conservar-les, valoritzar-les i fer-les accessibles a tots els ciutadans.

Període històric

.

Entre el 1909 i el 1914, l’empresa francesa Société des Mines de Fer de Malgrat va desenvolupar una ambiciosa explotació minera destinada a l’extracció de ferro i a la seva exportació cap al nord d’Europa a través de transport marítim. Aquest fet va resultar d’important transcendència social, provocant un fort augment demogràfic a la població.

L’any 1914, a l’esclatar la Primera Guerra Mundial, aquest fet va desencadenar la inviabilitat econòmica de les mines i el seu tancament definitiu. Però, malgrat la curta durada de l’explotació minera i del desmuntatge posterior de moltes de les seves instal·lacions, aquesta activitat va deixar una empremta important en el veïnat i una nova fisonomia al paisatge del municipi.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris