divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’Univers moral i la Consciència Universal

.

L’Univers és amoral, ens diuen alguns. En què es basen? En què es basen, tenint en compte que al dir “Univers” han d’incloure als éssers humans? No importa ara en què es basen. Com ja he esmentat en altres ocasions, l’Univers és moral per definició, doncs inclou éssers morals que fan justícia basada en la moral. Afirmar que l’Univers és moral no precisa de l’existència de Déu o, millor dit, d’una Consciència Universal.

Hi ha qui afirma que, si exceptuem els éssers humans o d’altres éssers d’intel·ligència superior, l’Univers és amoral. Errada teòrica. Per imaginar podem imaginar dracs rosats, però l’Univers és éssers d’intel·ligència superior; sense aquests elements deixa de ser Univers.

.

L’amoralitat de l’Univers es troba al mateix nivell que especulacions com Matrix, l’animisme dels objectes, la Terra com a ésser viu, el que visquem dins d’un organisme viu i, ja posats, intel·ligent -el qual a la vegada forma part d’un conjunt superior- o l’existència d’una Consciència Universal.

Posats a fer especulacions, que potser algun dia formaran part d’un guió de Hollywood, hi ha qui es capaç d’imaginar un Univers amoral dins d’una Consciència Universal. El que passa és que quan intenta argumentar de forma lògica ambdues condicions existencials, acaba de peus a la galleda de l’absurd. Però, com a éssers lliures que som, cadascú de nosaltres pot cabdellar les seves reflexions com consideri oportú. Plantejaments com l’esmentat semblen agosarats però són del tot miserables.

No m’estranya aleshores que renunciem a pensar certes qüestions transcendents. Què implicaria, per exemple, l’existència d’una Consciència Universal? Un tipus peculiar de moral que esmenaria els errors dels éssers humans quan hem administrat justícia? No comprenem un Ésser d’aquest tipus de nivell intel·lectual, ens diran. Quan en realitat el que no comprenem és el concepte del que estem parlant. O el que no comprenem són els conceptes amb els que creiem fermament.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris