divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Més intel·ligent

.

La intel·ligència artificial continua fent de les seves. Ha fomentat dos avenços extraordinaris en relació als sistemes de tractament d’imatges.

Un dels sistemes més sorprenents, creat pel MIT, és capaç de fer recuperar la nitidesa, amb uns nivells de gran detall, a imatges preses en una foscor pràcticament total. Aquesta tècnica pot aplicar-se amb resultats del tot prometedors dins del vessant mèdic i biològic. Pot ajudar a reduir els efectes nocius de determinades proves mèdiques, podent inscriure’s en el corrent reduccionista que procura que les anàlisis clíniques cada cop siguin menys invasives; no estem pas tant lluny, per exemple, d’ aportar un anàlisi de sang complet sols amb una gota de sang. Per altra banda aquest sistema nou de tractament d’imatges també pot aprofitar-se per dissenyar modes d’obtenir mostres d’organismes vius que evitin la mort d’aquests organismes o de components vius d’aquests organismes.

.

Hi ha un altre sistema de tractament d’imatges, desenvolupat per NVIDIA, que aconsegueix crear rostres humans que no existeixen i que no han existit mai. Sembla ser que aquest sistema ens durà de ple a la construcció de androides amb la possessió d’unes habilitats del tot atractives. Ja a Youtube s’han escampat, com taques d’oli, les veus sintètiques, les quals tenen la capacitat de recitar llargs discursos sense embarbussar-se i amb una correcció impecable, tanmateix són unes veus encara amb un deix “cibernètic” digue’m-ne. En un futur no gaire llunyà fóra possible que apareguessin actors humans del tot perfectes que s’afegirien al conjunt de trucs i efectes que són indispensables en bona part de les pel·lícules del segle XXI. Més enllà de guions cinematogràfics, recordo com a finals dels anys 70 i principis dels anys 80 es van posar de moda uns jocs on s’establia una conversa amb l’ordinador, el qual emprava un ventall limitat d’opcions que ajustava al context de la conversa. Eren simulacions d’intel·ligència artificial que ens feien imaginar el que avui en dia tenim a tocar.

De tot plegat cal esmentar que, a banda d’aplicacions determinades dels nous sistemes de tractament d’imatges, aviat, amb una mica d’improvisació i flexibilitat, tindrem davant nostre androides capaços de fer-nos companyia…amb total intel·ligència.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris