dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Nano-Robots d’ADN per eliminar tumors

.

Ens trobem a les portes d’una fita científica molt important; combatre tumors malignes amb l’ús de nano-robots programats i en qüestió de poques hores.

Aquesta fita ha estat possible gràcies a la investigació contra el càncer que porta a terme els investigadors de la Universitat Estatal d’Arizona (ASU) i el Centre Nacional de Nanociència i Tecnologia de la Xina; així ho han publicat a Nature Biotechnology on s’especifica que aquesta tecnologia ha estat provada amb èxit en ratolins i porcs. El següent pas ja és fer proves amb éssers humans.

.

Concretament aquesta fita ha tardat tant sols unes 48 hores perquè els nano-robots poguessin localitzar els tumors, ancorar amb èxit a les cèl·lules vasculars relacionades amb aquests i així poder causar coàguls de sang per tallar el subministrament de sang a les cèl·lules cancerígenes. Tot amb una simple punxada de xeringa.

ADN programat per acabar amb el càncer

Segons s’explica en l’estudi publicat, cita textualment “Utilitzant models de ratolins portadors de tumors, demostrem que els nano-robots d’ADN injectats per via intravenosa administren la trombina específicament als vasos sanguinis associats al tumor i indueixen una trombosis intravascular, el que produeix necrosis tumoral i inhibició del seu creixement”.

.

L’ús de nano-robots no és una tècnica nova que diguem, de fet s’ha vist en moltes pel·lícules d’anys enrere on ja apareixien; però és realment recent que s’està portant a terme una investigació amb més exhaustivitat. El seu funcionament es basa en que l’ADN programat es doblegui sobre si mateix –com si es tractés d’un origami— i, en el moment precís, fer que es desplegui per emprendre les seves accions: administrar uns determinats fàrmacs a unes cèl·lules concretes. Per aconseguir-ho utilitza aptàmers, uns anticossos químics que es dirigeixen específicament a certes proteïnes que abunden al damunt de les superfícies de les cèl·lules tumorals, deixant intactes les que estan sanes.

Un factor molt important a tenir en compte és que durant aquest procés els nano-robots no van causar cap problema a altres parts del cos. Amb això es va resoldre el gran problema que una imprecisió pogués causar altres problemes. Per tant es considera un mètode fiable en models d’animals vius.

En definitiva és un gran avenç en la lluita contra el càncer que, amb els tractaments actuals, força agressius, destrueixen moltes coses en el seu camí per acabar amb les cèl·lules malignes. Per tant ara només queda esperar que els assajos amb humans funcionin correctament i aquest descobriment suposo un avenç important dins el camp quimioterapèutic.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris