dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Cas Pretòria: Penes de fins a set anys de presó

Llavaneres | Imatge: G.M.

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 7 anys i 1 mes de presó als onze acusats en el judici de l’anomenada ‘Operació Pretòria‘. Els acusats han estat jutjats per dur a terme operacions urbanístiques il·lícites entre els anys 2002 a 2009 a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, ​​així com pels guanys que els acusats van ingressar en els seus patrimonis directament o bé a través d’intermediaris o testaferros. En la sentència, els magistrats de la Secció Segona condemnen als acusats per delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals. En la mateixa sentència es detallen les penes i delictes pels quals ha estat condemnat cada acusat.

L’exdiputat del PSC Luis Andrés García, ‘Luigi’, ha estat condemnat a 7 anys, 1 mes i 27 dies de presó i a una multa de 14,1 milions, mentre que l’exalcalde d’aquesta formació a Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, se li ha imposat la pena de 5 anys, 8 mesos i 28 dies de presó, i a una multa de 3,4 milions. Luis García, el conseguidor, ha estat descrit pels magistrats pel seu paper transcendental en les esmentades actuacions urbanístiques en les tres localitats esmentades.

Altres condemnats són els exconsellers de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, als quals la Sala ha imposat penes que sumen per a cada un 1 any, 11 mesos i 27 dies de presó per delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals , i una multa de 3,2 milions i 5,8 milions, respectivament. Per altra banda, l’exregidor Manuel Dobarco ha estat condemnat a 8 anys i 6 mesos d’inhabilitació.

En els seus fets provats, la sentència relata com entre els anys 2002 i 2009 a l’àrea metropolitana de la província de Barcelona, ​​a Santa Coloma de Gramenet, Llavaneres i Badalona els condemnats van participar en diverses operacions urbanístiques que, en lloc d’afavorir l’interès públic, buscaven l’obtenció d’elevats rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, propiciant importants beneficis i comissions.

A tots els acusats, els jutges els apliquen l’atenuant simple de dilacions indegudes atenent a la durada del procediment, de vuit anys i vuit mesos fins a la data de la sentència.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris