dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Resolen un crim comès fa divuit anys a Montgat

Fotos: Arxiu

Els Mossos d’Esquadra, a través de la seva Divisió d’investigació Criminal (DIC), van resoldre el setembre de 2017 un crim que s’havia comès fa divuit anys a Montgat. Segons informen fonts policials, els fets es remunten al març de l’any 2000 quan, en un domicili del municipi maresmenc, es va trobar el cadàver amb signes de violència d’un home equatorià que cuidava un home ancià incapacitat. Es dona la circumstància que, en el moment del crim, aquest home estava temporalment en una residència per a la gent gran. La investigació inicial va ser duta a terme per la Guàrdia Civil, cos competent a la zona l’any 2000.

A l’escena del crim els agents van trobar l’home mort, completament nu, amb diverses ferides d’arma blanca per tot el cos. Es tractava d’un assassinat amb connotacions poc habituals perquè l’autor dels fets havia deixat una flor a l’orella de la víctima i havia fet inscripcions a la paret amb sang on hi deia “Hitler tenia Razón” i “KKK”. També, l’homicida va esborrar de l’escena del crim les empremtes i les restes d’ADN amb l’objectiu de dificultar la investigació policial.

.

L’any 2003, tres anys després del crim, una cosina de la víctima va rebre una trucada telefònica en la qual va sentir una gravació d’una veu masculina que deia alguna cosa similar a “no me mates”. La noia hi va veure una coincidència entre la veu de l’al·locució i la del seu cosí. D’altra banda, a la tomba hi va trobar un ram de flors que ni ella ni cap altre familiar havia dipositat mai. Aquests nous elements van obrir una nova escletxa en la investigació que podien conduir a la identificació i detenció de l’assassí. La Guàrdia Civil va iniciar investigar el número de telèfon des d’on s’havia fet aquesta trucada. Aquestes indagacions policials van aportar nombrosa informació aparentment relacionada amb el tràfic de drogues, però finalment no es va trobar cap relació amb l’homicidi investigat.

L’any 2016 la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Badalona va ordenar a la Unitat Central d’Homicidis i Agressions Sexuals de la Divisió d’Investigació Criminal la reobertura del cas i l’inici de noves línies d’investigació per determinar l’autoria de l’assassinat. Aquesta unitat va centrar la seva investigació en diverses persones que eventualment poguessin tenir alguna connexió amb el crim i en va estudiar i reconstruir el passat a través de diversos manaments judicials. Paral·lelament es van dur a terme interrogatoris a moltes de les persones que durant aquella època havien acumulat delictes per tràfic de drogues, amenaces i agressions sexuals.

Els agents van establir noves tasques d’investigació amb la localització de diversos anuncis de contactes en publicacions d’àmbit comarcal que hauria utilitzat l’autor del crim per contactar amb la seva víctima quatre dies abans d’assassinar-la. Un any després d’haver iniciat aquesta investigació, els agents van informar a la jutgessa del cas sobre la identitat del presumpte autor del crim, i li van traslladar que tenien constància que havia marxat a Colòmbia després d’haver passat un temps a l’exèrcit espanyol.

.

A partir d’aquesta dada, la jutgessa va emetre un manament judicial amb l’objectiu que els agents poguessin col·laborar amb les autoritats de Colòmbia perquè duguessin a terme una entrada i escorcoll al domicili de l’investigat, ja que els investigadors tenien la certesa que hi trobarien indicis que relacionarien l’arrestat amb el crim comès disset anys enrere, tot i el temps que havia passat. Finalment, el 2 setembre del 2017, la policia colombiana va detenir l’investigat a Colòmbia. El detingut va ingressar en una presó del país a l’espera de ser extradit posteriorment a l’Estat espanyol.

Els Mossos d’Esquadra han explicat també que un dels elements que posen de relleu la complexitat de la investigació s’exemplifica en la reconstrucció que van poder fer els investigadors de l’itinerari en tren i tots els moviments que va fer l’homicida des de el seu domicili de Vilafranca del Penedès fins al domicili de la víctima, a Montgat. De la mateixa manera també es va reconstruir la tornada al seu domicili després de cometre l’assassinat. Els investigadors també han pogut localitzar, divuit anys després, a diverses persones a les quals l’autor hauria confessat el crim l’any 2000.

Hores d’ara, la jutgessa està a l’espera que les autoritats colombianes duguin a terme l’extradició de l’arrestat perquè se’l traslladi a una presó del nostre país a l’espera de judici.

Imatges: Arxiu i YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris