dissabte, 17 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Setè any de Festa dels Empestats i en creixement!

Fotos: Vicens Tomàs

Ja fa set anys va començar un experiment, havia de ser unes jornades històriques que donessin projecció a Malgrat. Vam aconseguir que, mitjançant el fet històric de la pesta bubònica (1651-1653), molt ben documentat al poble i amb situacions molt interessants i curioses, crear una festa recordant l’epidèmia i el seu efecte sobre els malgratencs.

L’organització només podem abastar una visita guiada nocturna i dramatitzada, que des de bon principi ha tingut una recepció i valoració excel·lents. Cada any es generen cues per fer les 550 inscripcions que es permeten, ja que el públic es limita a onze grups de cinquanta persones. Aquesta situació, provocada per la voluntat de mantenir una qualitat i ambient que mai s’han perdut, feia que l’acte quedés, per suposat, molt cenyit en quan a públic.

.

El fet de cada any canviar el recorregut i el subtema (el tema principal és l’epidèmia de pesta bubònica) fa que l’esforç dels organitzadors sigui enorme en cada edició. El grup de persones que estan al darrera supera amb escreix el centenar. Moltes d’elles membres d’altres entitats del poble, ja que la Festa dels Empestats l’organitza un grup d’entitats, no estem constituïts com entitat per si mateix ni tenim intenció de fer-ho, ja que la filosofia és la d’aplegar-ne tantes com n’hi hagi d’interessades en participar, no crear una de nova.

El fet de sortir dels actes de la Festa Major ha permès dues coses: per una banda disposar d’un cap de setmana on poder expandir els actes associats a la festa i, per altra, crear una porta d’entrada molt simbòlica a la Festa Major, ja que aquesta es celebra en honor a Sant Roc, advocat per protegir els malgratencs d’aquest mal contagiós.

.

Aquest any, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, hem creat un acte nou. La Regidoria de Turisme ha impulsat un mercat d’època i d’artesans, l’organització de la festa ha creat dues escenes que han amenitzat el citat mercat, on també s’hi ha vist negocis locals, una vitrallera, un alambí funcionant, una parada amb Casquetes del Vot de Vila, un dolç medieval recuperat especialment per la Festa dels Empestats, etc.

També s’ha recuperat el conte infantil, organitzat per la Biblioteca La Cooperativa, i aquest dijous mantindrem el costum de fer la conferència, l’activitat de caràcter més científic i que organitza l’Arxiu Municipal cada any.

La implicació de l’Ajuntament i d’altres organitzacions és de vital importància per anar engrandint la festa i generar unes jornades potents, ja que la projecció i èxit de tots els anys, i els afegits que s’ha anat ideant i fent, demostra que es tracta d’una fórmula d’èxit acceptada i amb una implicació directe ja en l’imaginari malgratenc. No oblidem que amb això queda demostrat que la història i cultura són motors potents, més que el que molts cops imaginem!

Els agraïments són extensos, a més del destinat a tots els implicats directament en l’organització cal destacar el de multitud de negocis que de formes diferents han recolzat i patrocinat l’acte, també als departaments de l’Ajuntament com àrea de turisme, cultura, comunicació, arxiu municipal, policia, brigades, etc. Altres ens implicats són la biblioteca, la parròquia i la comunitat de l’Hospital de Dia (Antic Hospital). Per últim, agrair a tots aquells que visitant i gaudint dels actes donen la motivació per continuar treballant-hi!

Article:  Joan Piña Pedemonte | Fotos: Vicens Tomàs

Àlbum de fotos

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris