dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Un amor’, d’Alejandro Palomas

Portada del llibre

Començo la lectura del llibre ‘Un amor’ d’Alejandro Palomas, premi Nadal 2018, sense saber que els personatges que formen aquest univers tan particular ja havien sortit en les novel·les anteriors d’ell, ‘Un gos’ i ‘Una mare’. L’Amàlia, una mare molt particular que no només ho és per ser albina sinó per tot el sentit de l’humor que desprèn a cada comentari i l’actitud que pren davant la vida, arriba tard al casament de la seva filla mitjana, l’Emma. A través de mentides construïdes per protegir els seus fills, l’Amàlia s’inventa una excusa surrealista per justificar que apareix tard i sense arreglar al casament. El veritable motiu no se’ns revelarà fins al final del llibre quan el lector ja coneix tan els personatges que aquest secret (no només guardat per la mare per tal que el casament de la filla flueixi amb normalitat) sinó també pels altres, farà que es faci evident una gran veritat: que dir mentides o no dir tota la veritat cansa molt.

Amb tot, les mentides i les mitges veritats de tots els personatges es justifiquen senzillament per això, pel que dóna títol al llibre: per preservar un amor, un amor cap a una mare, un amor en majúscules, un amor cap a uns germans.

Si val la pensa mentir o dir mitges veritats per guardar i protegir aquest amor en una bombolla, ho descobrirem al llarg del llibre.

Una història tendra que ens arribarà fins al cor i on el lector riurà de bon grat davant d’uns estirabots dels personatges que els converteixen en absolutament entranyables.

Estirabots que arriben a convertir-se en verdaders acudits.Aquí en teniu alguns exemples: no entendre perquè els castellers actuen sempre de dia si porten un casc per anar a la mina;que el facebook enlloc de ser una comunitat virtual sigui per a l’Amàlia una comunitat virtuosa i per tant conduïda per un col.lectiu de monges; que l’Amàlia entengui que la nòvia de l’Emma es diu no Magalí sinó Mariví i li acabi preguntant com es viu a la Polinèssia…

Una història que a través d’arrencar somriures i del retrat d’una família molt paritcular , ens ensenya la gran veritat sobre el que hauria de ser el veritable amor, l’amor en majúscula, ‘Un amor’.

Bona lectura!

Article: Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘Un amor’
Premi Nadal 2018
Autor: Alejandro Palomas
Editorial: Columna
PVP: 20,50 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris