dissabte, 21 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un de cada sis pacients majors de 65 anys ingressats al CSMS pateix algun grau de demència

Campanya informativa | Foto: CSMS

Una de cada sis persones (16,3%), majors de 65 anys, que va ingressar durant l’any 2017 als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) – Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella i l’Hospital Comarcal de Blanes – patien algun grau de demència. D’aquests pacients, el 7,4% (408 persones) tenia Alzheimer, mentre que el 8,9% (491 persones) estaven afectats per alguna altra malaltia de deteriorament cognitiu. Aquestes dades les ha facilitat la mateixa corporació amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer del proper 21 de setembre. Aquesta mateixa setmana l’Hospital de Calella acull una campanya informativa sobre aquesta malaltia i, per primera vegada, les famílies dels pacients amb demència de l’Hospital de Dia Psicogeriàtric del mateix centre podran fer una jornada de portes obertes.

Hospital de Calella | Foto: Arxiu

D’altra banda, a la mateixa corporació, en col·laboració amb l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), ofereix a l’Hospital de Calella i a totes les persones de l’Alt Maresme un servei gratuït d’atenció psicològica al llarg del procés de la malaltia tant a les persones afectades com a les seves famílies. Només durant el 2017 van ser ateses un total de 86 persones afectades i es van realitzar un total de 130 entrevistes.

Per altra banda, també es duen a terme sessions per a les famílies i cuidadors de pacients amb demència amb l’objectiu de crear un espai on puguin compartir experiències, ajudar-los a entendre la malaltia i a acceptar la nova situació. En aquest sentit, el 2017 es van fer un total de 19 sessions, amb una mitjana de 12 persones per sessió.

L’Alzheimer

És la forma més comuna de demència diagnosticada en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia. Tant la incidència de la malaltia com la seva prevalença augmenten amb l’edat. A Catalunya s’estima que hi ha més de 89.000 casos diagnosticats segons dades de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per