diumenge, 18 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un grup de voluntaris custodiarà el niu de tortuga babaua a la platja de Mataró

Tancat de protecció del niu | Fotos: Gencat

Personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, de l’Ajuntament de Mataró i del CRAM ha impartit la primera de les jornades formatives destinada a les persones voluntàries que vigilaran el niu de tortuga babaua (Caretta caretta) aparegut a la platja de Sant Simó de Mataró la setmana passada. La sessió es va celebrar aquest dijous amb la participació d’una cinquantena de persones, i es repetirà d’acord amb la demanda de persones interessades en la custòdia del niu.

La Generalitat, que és l’administració competent en la gestió de la fauna i flora, va demanar a l’Ajuntament de Mataró la gestió de les persones voluntàries que s’han ofert per custodiar el niu fins a l’eclosió dels ous, prevista per a mitjans d’agost. Així, el consistori mataroní coordina la seva vigilància, amb la implicació de voluntaris, entitats ambientals i seguretat privada.

Un dels sensors de la platja

Cal recordar que el personal de la Generalitat es va desplaçar el dijous 14 de juny, a la nit, a l’esmentada platja mataronina, on van confirmar la posta d’una tortuga babaua de 170 ous. Del total de la posta, 130 ous romanen soterrats, de manera que la vigilància és imprescindible per a evitar danys o possibles sostraccions. Per altra banda, l’equip expert va creure convenient el trasllat de 40 ous a les incubadores que la fundació CRAM té a la seva seu del Prat de Llobregat per a fer-ne un seguiment paral·lel.

A més d’activar el protocol de custòdia del niu, la Generalitat ha col·locat sensors de temperatura al seu voltant, a 40 centímetres de profunditat, per tal de conèixer l’evolució de les condicions i preveure el moment de l’eclosió o altres factors que puguin afectar al seu desenvolupament. El monitoreig forma part d’un projecte de recerca internacional, liderat per l’Estació Biològica de Doñana i l’Associació Herpetològica Espanyola, i en el qual participen també França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua. L’objectiu és obtenir dades interessants de cara a la gestió de nous casos de nidificació, fet que els especialistes preveuen que anirà en augment les properes dècades.

Formació obligatòria

La jornada formativa

Segons recorden fonts de la Generalitat, en compliment a la normativa vigent, les persones que vulguin participar en aquestes tasques han de superar una formació de dues hores on s’explica el cicle de vida de les tortugues, els casos de nidificacions anteriors a Catalunya, i les tasques a realitzar durant el torn de custòdia del niu. També altres aspectes relacionats amb el desenvolupament d’una activitat de voluntariat, com ara la seguretat personal o l’acreditació davant el públic en general i els agents de l’autoritat.

En aquest sentit, i per facilitar la participació ciutadana, l’Ajuntament de Mataró ha habilitat un correu electrònic (voluntariattortuga@ajmataro.cat), i un espai específic al portal web del punt de voluntariat de l’ajuntament.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris