dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La vespa invasora asiàtica s’estén al Maresme

Vespa asiàtica

La vespa asiàtica (Vespa velutina) s’ha estès durant el darrer any per diverses àrees de Catalunya. Segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, aquest insecte s’ha establert a cinc noves comarques en 2017: El Maresme, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages i el Vallès Oriental. Durant l’any passat s’ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats en 2016. Malgrat tot, els tècnics estimen que només es detecten un 10% dels nius existents.

Niu de la vespa

La Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Consisteix principalment en l’eliminació de nius i en la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.

.

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. És una espècie depredadora natural de les abelles de la mel. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any. Actualment, aquesta espècie es troba ja plenament instal·lada a Catalunya. Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris