divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Viatges cap al passat

.

Els viatges al passat no són possibles. I afegeixo: probablement. Admetent així la ignorància i la prudència que qualsevol esperit científic assumeix. Però reformulant la afirmació inicial, diré que: jo crec que els viatges al passat mai seran possibles.

Torno de nou a reflexionar sobre els viatges en el temps però ho faré des d’una nova perspectiva: analitzant de quina forma hom aprofita la ignorància per elaborar arguments amb els que tractar de convèncer sobre la viabilitat del viatge al passat.

.

Se’ns ven que la tecnologia progressa i que, per tant, igual que s’han inventat les tauletes, els mòbils o els rellotges intel·ligents, tard o d’hora s’inventarà la màquina del temps. I per aconseguir aquesta màquina sols cal fer un descobriment científic. I, aleshores, amb la imaginació a raig se’ns fan propostes farcides de grandiloqüència que fàcilment ens podem empassar. Propostes com: alterar la estructura interna de l’espai-temps, connectar dos universos amb una realitat sobreposada, alterar l’angle de posició de certes partícules quàntiques…tot val.

Quan posem damunt la taula tecnicismes i termes científics qualsevol disbarat entoma una aura enigmàtica i seductora. Perquè tots sabem què és una màquina del temps. Ho hem vist a les pel·lícules. I hem vist que si mates un familiar, no passa res, seguiràs viu…dins d’algun Univers Paral·lel. Tanmateix la teoria dels Universos Paral·lels segueix sent un calaix de sastre on tot hi cap: des de convertir-te en gripau, la Reencarnació o l’Etern Retorn de Nietzsche. Una teoria fascinant i necessària però al mateix temps força dispersa.

.

Per reflexionar sobre la possibilitat d’una màquina del temps hem de tenir clar què és el temps. I el temps no és un calendari o un rellotge. El calendari i el rellotge són mesures parcials dels temps. “Mesures” i no pas “temps” I hem de tenir clar què ha de fer la màquina. Això ho sabem amb seguretat: que ens traslladi a un altre espai, amb la mateixa edat que tinguem, ubicat en una altra època històrica. Si afineu les capacitats de la màquina, hom afirma que ens teletransporta i ens duu més enllà del naixement nostre, però mantenint una edat determinada. Així doncs, només falta que vingui Harry Potter a fer un encanteri dels seus.

Viatges en el temps són un dels límits que no superem en vida…i tampoc més enllà de la mort, si és que hi ha vida després de la mort.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris