dilluns, 19 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Aïllament de l’entorn

.

Cada cop tenim més estris per aconseguir aïllar-nos de l’entorn que ens envolta. No penso esmentar-los perquè bàsicament ocuparien un altre article dedicat, en bona part, a la tecnologia. Són estris d’aïllament que, a banda de la seva tasca terapèutica, poden evitar trastorns mentals.

L’ésser humà sempre ha cercat poder refugiar-se dins d’una bombolla, quan les circumstàncies mediambientals no són pas les adients. Als anys 90, dins del moviment New Age, hom parlava d’adquirir les primeres cambres d’aïllament sensorial per a ús domèstic. El rerefons d’aquests invents era poder controlar els estímuls que l’individu rebia, com si aquest portés el seu particular comandament a distància. És la fantasia poderosa i estimulant de sortir al carrer i dominar, per exemple, el volum dels sons que rebem; sentir una mica el poder que ens pertany quan fem ús del comandament a distància del televisor.

.

La llibertat de les persones rau en el seu desig de controlar allò que succeeix al seu voltant. I justament la repetició, per exemple, de determinats estímuls pot fer emmalaltir als individus. Repeticions ben abundants, per exemple, als ambients convencionals de treball. I justament pel fortíssim desig de llibertat de les persones, estem davant de la fi de determinats ambients i, en concret, de la fi del treball, a seques o tal com el coneixem.

No cal fer esforços excessius per amollar-nos a allò que ens envolta. No cal. Hem de cercar l’alternativa a tot allò que ens destorba, sabent que actuant així no ens carreguem de manies, ans el contrari, ens carreguem d’estímuls gratificants i descartem els estímuls irritants.

Més enllà del benestar particular, trobem el benestar dels altres com a peça fonamental amb la qual sentir-se integrat a l’entorn. Això vol dir, ras i curt, que si vius uns carrers més enllà d’un focus de, per exemple, contaminació acústica no s’hi val refugiar-te segur dins la teva bombolla. I no s’hi val perquè sense el benestar dels altres, la bombolla acabarà esclatant-te als nassos.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per