divendres, 20 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Alerten del consum inadequat de protectors d’estómac

Imatge: Arxiu

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), juntament amb l’Institut Català de la Salut (ICS), han encetat aquesta setmana una campanya que busca sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP), popularment coneguts com a protectors d’estómac. Aquesta iniciativa informa dels riscos que comporta per a la salut fer un consum inadequat d’aquests fàrmacs.

Segons les dades facilitades pel Servei Català de la Salut, prop del 70% dels pacients majors de 65 anys atesos a les àrees bàsiques de salut de l’Alt Maresme (Calella, Malgrat, Canet, Pineda i Tordera) i la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) són consumidors d’aquest tipus de medicament. Per altra banda, l’Alt Maresme va ser el passat mes d’octubre el territori de la Regió Sanitària de Girona amb un consum més elevat d’aquests fàrmacs.

No són protectors, són medicaments

Cartell de la campanya

Aquesta campanya pretén ajustar l’ús d’aquests fàrmacs en les indicacions que han demostrat ser més efectives i segures. Cal tenir en compte que existeix una falsa creença, sobretot entre la població polimedicada, que a major consum de medicaments, més necessari és prendre aquesta medicació per protegir l’estómac. En realitat aquest tipus de medicaments actuen disminuint la quantitat d’àcid gàstric produït per les glàndules al revestiment de l’estómac. Segons expliquen fonts mèdiques, aquest àcid, produït de manera natural, serveix per digerir els aliments i absorbir-ne els nutrients i per tant, s’ha de reduir en comptades ocasions. Un consum prolongat d’aquest fàrmac pot tenir efectes adversos per a la salut doncs la disminució de l’àcid de l’estómac pot desencadenar problemes d’absorció de vitamines, calci o magnesi; i aquest dèficit amb el temps pot provocar anèmia, un augment de fractures òssies o bé un risc més elevat de patir infeccions.

Per tant, aquest tipus de tractament ha de ser acotat en el temps i sempre sota supervisió mèdica, i és important que el professional de referència torni a avaluar el pla de medicació per si és necessari que el pacient n’aturi o no el consum.

L’any passat, a tot Catalunya, es van dispensar aproximadament uns 8 milions d’envasos de medicaments prescrits i finançats pel sistema públic. Segons dades de la Regió Sanitària de Girona, l’omeprazole va ser el segon medicament més prescrit després del paracetamol. Aquesta campanya se suma a les que ja han dut a terme altres centres sanitaris a Catalunya i que han ajudat a reduir la quantitat de fàrmacs consumits.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per