divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Cauen dos grups de ciberdelinqüents especialitzats en el ‘phishing’ i el ‘carding’

Imatges: P.N.

Dues operacions policials han desmantellat dues trames de ciberdelinqüents que actuaven des del Maresme i Vallès Oriental. En total, han estat detingudes 25 persones i els agents de la policia espanyola, que han dut a terme les dues operacions, han detectat fins al moment 69 víctimes afectades per les estafes. Els arrestats, la majoria dels quals són menors d’edat, estaven especialitzats en el phishing i el carding per obtenir els números de les targetes de crèdit de les seves víctimes i, posteriorment, feien compres fraudulentes amb les seves dades.

La primera de les operacions ha acabat amb la detenció de 10 persones, inclòs el cap de la banda, i la desarticulació una organització criminal que operava des de Mataró a través de la Xarxa. Els detinguts feien un enviament massiu de correus electrònics, suplantant la identitat d’una coneguda entitat financera, per captar potencials víctimes. En aquest missatge s’informava d’una suposada incidència greu en el seu compte i, quan l’usuari premia un enllaç inclòs en el correu, era redirigit a un web fals, on el client facilitava totes les dades amb les claus d’operacions d’accés a la banca en línia. Un cop hackejats els comptes, la banda feia transferències a caixers automàtics de l’entitat on integrants de l’organització (mules) retiraven els diners en efectiu, i també feien  compres fraudulentes a través d’internet. La policia ha rebut un total de 29 denúncies de víctimes que haurien patit un perjudici econòmic que ascendeix a més de 48.000 euros.

Entrada policial

El segon grup desarticulat, format per 15 persones, operava a diferents poblacions del Vallès Oriental i del Maresme. Es tracta d’un grup definit, amb repartiment de funcions en què cadascun d’ells tenia encomanat la seva funció, i que adoptava múltiples mesures de seguretat per no ser identificats. Els cervells de la trama aconseguien les numeracions de targetes de crèdit també mitjançant el phising i carding i, posteriorment, les revenien als  seus col·laboradors que s’encarregaven de cometre els fraus. Un segon nivell de la banda s’encarregava de fer compres fraudulentes amb les targetes clonades. Per últim, un tercer nivell del grup recollia les compres realitzades per Internet.

.

Els 15 detinguts – 12 dels quals són menors d’edat – estan acusats de ser els presumptes autors dels delictes d’estafa, revelació de secrets i pertinença a grup criminal. Fins al moment, la policia ha compilat un total de 40 denúncies d’afectats, sense poder comptabilitzar el frau assolit, ja que, arran de la documentació i del bolcat dels terminals de telefonia intervinguts, també hi hauria víctimes a l’estranger. La policia ha informat també que la investigació continua oberta.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris