divendres, 20 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Cirurgia tele-assistida mitjançant 5G

.

Sembla que la nova tecnologia de comunicacions, basada en l’estàndard 5G, ens portarà un grapat de canvis; entre ells el de la cirurgia tele-assistida.

Durant els darrers anys s’ha pogut observar com diferents laboratoris i hospitals treballaven por poder realitzar algun test a distància tenint al metge a un lloc i un braç robòtic a la sala d’operacions. Ara, a través de l’SCMP (South China Morning Post), han aconseguit completar amb èxit un dels seus tests amb animals.

El passat 8 de gener, a la regió de Fujian, entre l’Institut d’Investigació del Sud-est de Xina Unicom i l’Hospital Hepatobiliar Mengchao de la Universitat Mèdica, i junt amb Huawei Xina i Suzhou Kangduo Robot Co., el Dr. Liu Rong, que estava a 50 Kms. de distància, va realitzar l’operació d’extracció del fetge de l’animal per a la seva recuperació. Una lobectomia hepàtica realitzada completament a través de les xarxes 5G.

.

Així doncs, aquesta tecnologia de comunicacions 5G permetrà revolucionar la cirurgia tele-assistida a causa de la seva baixa latència. Avui en dia, amb altres xarxes de comunicacions, la latència és massa alta; pel que el temps de resposta entre les ordres que envia el metge fins al dispositiu articulat i al revés tarda massa per a poder corregir errors que, després, siguin irreversibles. Amb la tecnologia 5G aquesta latència és de 0,1 segons.

Aquesta prova de cirurgia va durar aproximadament uns 60 minuts. Durant tot aquest temps, el metge va estar treballant a distància mentre que, el braç robotitzat, va executar tota l’operació. Posteriorment les ferides de l’animal van curar completament i els seus signes vitals es van mantenir estables.

Malgrat aquest avanç tecnològic, i a falta de fer moltes més proves, els experts consideren que encara li manquen uns 5 anys perquè puguem veure robots realitzant, remotament o bé de forma autònoma, aquest tipus d’operacions.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per