divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Com apagar un gran incendi forestal en hores

Foto: Arxiu

Com és ben sabut, res apaga millor el foc que l’aigua. D’aquí l’ús d’ella en l’actualitat per a la immensa majoria de les extensions d’incendis.

Els incendis forestals o rurals en remots i inaccessibles llocs precisen de petites aeronaus que descarreguin amb seguretat el seu salvador contingut a uns 40 o 50 metres sobre la cota de l’incendi, ja que a major altitud la dispersió i l’evaporació provocada per les altes temperatures impedirien la seva efectivitat.

La quantitat d’aigua que aquestes aeronaus poden transportar és ínfima tenint en compte la mida de les aeronaus i la maniobrabilitat i estabilitat necessàries per a la descàrrega. Hi ha diferents factors a tenir en compte per combatre un incendi. Per una banda l’alta visibilitat és del tot necessària per a la seguretat dels pilots, els quals a aquestes latituds poden pagar els errors amb la vida. A la vegada, els pilots precisen optimitzar viatges per reposar aigua i combustible. A més a més el fum o la nit els impedeixen veure, deixant en aquestes hores avançar una infinitat d’hectàrees al voraç incendi.

Imatge: U.L.F.A.V.

La Unitat Alliberadora de Fluids a Altituds Variables (U.L.F.A.V.) dóna solucions escaients a tots aquests factors esmentats. Utilitzant i aprofitant la gravetat i el recorregut de frenada d’un paracaigudes en obrir-se, aconsegueix descarregar a l’alçada necessària una enorme quantitat de líquid extintor, sense requerir d’una visibilitat nítida. Per aquest procediment no cal una maniobrabilitat extrema de les aeronaus, podent portar amb seguretat grans càrregues d’aigua, sense necessitat d’una alta visibilitat que ajudi a descarregar amb l’altitud necessària i segura.

U.L.F.A.V. podrà ser llançat des de qualsevol altitud, donant solució a les faltes de visibilitat i permetent seguir extingint l’incendi i efectuant el seu treball a l’altitud necessària per a la seva efectivitat, permetent als pilots tornar a per una altra càrrega si fos necessari. També, les unitats, poden ser transportades en aeronaus de molta major grandària i així la quantitat de líquid extintor serà enormement més gran que l’actual, minimitzant danys i costos.

El seu simple disseny, compost d’un cilindre contenidor de lona, una “carcassa” de suport i guia, un paracaigudes d’obertura per altímetre o temporitzador i el protocol de llançament, milloren l’efectivitat d’aquest serveis d’extinció sense cap dubte, salvant milers d’hectàrees dels nostres tan necessaris boscos i de les vides de les persones encerclades pel foc.

Article: Antoni López

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris