dissabte, 17 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Com mesurar el temps

Imatges: Pexels

Si bé a l’existència hi ha un conjunt de causes que generen uns efectes que coneixem, també hom observa que hi ha l’atzar, el qual fa que el temps no pugui predir-se. Això ho dic perquè s’han presentat altres factors que intervenen en el comportament del temps. Sovint s’ha esmentat el moviment com un factor que intervé en l’elaboració del temps. Se’ns ha explicat, des de postures relativistes, que el moviment altera els rellotges. Especificar, en contra del model relativista, que el moviment altera els mecanismes que suposadament mesuren el temps. Però ens oblidem de mesurar directament el temps.

.

Per mesurar el temps amb correcció hauríem de definir que significa l’absència de temps. I de quina forma l’absència de temps que ens envolta pot influenciar, per exemple, en la impossibilitat de viatjar al passat.

Permanència significa l’absència de canvis. Per algun motiu pot no donar-se aquesta situació? No és pas la presència de permanència a l’entorn el que permet la nostra peculiar experiència cognitiva?

Una forma també per mesurar el temps fóra esbrinar aquells elements que a les nostres percepcions es comporten amb constància. Arribats a aquest punt hom pot exclamar-se de les limitacions dels nostres sentits i hom pot afirmar, amb un excés d’eufòria, que els sentits ens enganyen. Però si anem pelant la patata dels enganys de les percepcions, com va fer Descartes, arribarem a centrar-nos en la reflexió, que també és un sentit i que a la vegada està interconnectat amb els altres sentits i, per tant, atorgaríem de nou rellevància i importància als sentits per comprendre el món.

.

Podríem afegir-se altres elements dimensionals per mesurar el temps com la unicitat o la impossibilitat de canviar la direcció de la sageta del temps vers al passat. Però a poques conclusions podem arribar si no fem estudi de les relacions entre els diferents paràmetres dimensionals. Però quan ho fem anirem més enllà d’indicadors numèrics per a centrar-nos en els indicadors que realment mesuren el comportament del temps.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris