divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Complements alimentaris

.

D’uns anys cap aquí i referent a l’ alimentació, ha canviat la forma de comprar i alimentar-se. La creació dels supermercats o grans superfícies ha provocat el naixement de multitud de productes que anys enrere no existien.

És, el que en diem, la societat de consum. I aquí ja entra en escena el sentit comú o discerniment. del comprador per saber el que necessita comprar, tant per la seva butxaca com per la seva salut física. Així és convenient que el consumidor estigui ben informat per saber escollir el que ha de comprar.

Per contrarestar una agricultura a vegades de dubtosa qualitat, s’ha introduït poc a poc una forma de cultivar més correcte, el que anomenem productes ecològics; és a dir, com es cultivava anys enrere, d’una forma més natural i saludable.

.

I ara voldria entrar (només de puntetes) en el tema del vegetarianisme. La persona que ha escollit aquesta opció, generalment ho ha fet per millorar la seva salut, però també per respecte als animals. La majoria diran: “Tota la vida he menjat així, per què he de canviar?” Donaran més importància a satisfer el seu paladar que no pas a la seva salut física.

Fa un parell de dies que per la tele es parla de productes probiòtics, per mantenir en bones condicions la flora intestinal i poder evitar gasos o flatulències. Per altra banda, aquest producte, els probiòtics, ja fa anys que es fan servir perquè es coneixia ja la seva efectivitat, i és bo que es digui en públic perquè la gent ho sàpiga.

.

Doncs bé, els probiòtics es poden considerar un complement alimentari, i n’hi ha molts. Productes que no són pas medicaments pròpiament dits, per tant no produeixen efectes secundaris i ajuden a tenir millor salut, són portadors de minerals, vitamines, etc. i que el cos necessita com un complement de la dieta normal.

I ara podríem preguntar: Som el que mengem? Jo diria més aviat que som el que pensem, però si mengem d’una forma més natural tindrem més bona salut física i també més estabilitat emocional i mental.

La medicina ha evolucionat moltíssim sobre tot en l’aspecte de la cirurgia. En canvi en l’aspecte farmacològic em sembla que s’ha produït un cert estancament. Potser sovint s’ha perseguit més la rendibilitat econòmica i no pas l’eficàcia del medicament. Però he de dir, i almenys per l’experiència que jo tinc, que, per altra banda, l’assistència sanitària és bona i es constata bona voluntat en servir i assistir al malalt. Això és de lloar i agrair.

.

També podem contemplar amb satisfacció que amb els anys han anat augmentant els laboratoris dedicats precisament a la fabricació de complements alimentaris. Un fet que ha col·laborat de forma important per mantenir en bona salut a la nostra societat.

Sortosament, ja fa anys que molts metges, a més a més, s’han especialitzat en medicina natural. Però molts que no tenen aquesta especialitat, sens dubte que faran el que podran en la consulta, auscultar al pacient, escoltar-lo i receptar el que creguin convenient. Però quants preguntaran: “Escolti, quina dieta fa vostè?”. Potser li aniria millor per la seva salut menjar més això que allò, etc., etc. Doncs de ben segur que seria una minoria.

Malauradament, encara no es té ben present la sàvia màxima de Hipòcrates, el gran metge de l’antiga Grècia: “Que el teu aliment sigui la teva medicina, i que la teva medicina sigui el teu aliment”.

Article: Jacint Espel

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris