divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Darreres novetats en robots

Fotos: Arxiu

A finals de la dècada dels 80 i al llarg dels 90 s’escamparen arreu els robots industrials, que eren capaços de fer soldadures o posar caragols a un ritme frenètic. A tots ens ve al cap la imatge, en grans naus, de grups de braços de robots treballant en cadena per a la construcció de cotxes. De fa uns quants mesos ençà, tenim una altra imatge robòtica fermament gravada: els magatzems d’Amazon, on els robots han substituït a les persones en bona part de les tasques de classificació de comandes.

Darrerament han aparegut noves funcions atorgades als robots, que ens duen uns passos més enllà en la seva presència del tot necessària i del tot eficient.

.

Més enllà dels petits robots que aspiren o passen el motxo, pels terres de les nostres llars o pels terres d’instal·lacions de tota mena, al Congrés Mundial de Mòbils 2019 es presentà un robot que recull la roba de la rentadora, l’estén i, un cop eixuta, la doblega. La proposta enlluerna, certament. Tanmateix, cal dir que aquest robot depèn dels comandaments en remot d’una persona. Però afegint programari d’autoaprenentatge i simplificant un xic recorreguts i maniobres és ben probable que en qüestió de mesos incorpori un grau d’autonomia similar als dels robots-aspiradors. I de fet ja existeixen projectes damunt la taula perquè ben aviat els robots facin els llits en els hotels o en els hospitals. Un estalvi en dolors d’esquena, per exemple.

Al Japó s’estan plantejant seriosament la substitució dels astronautes per robots. Una forma de deixar de cercar superdones i superhomes per comandar missions on posen en perill, malgrat tot el recolzament tecnològic, llurs vides.

Els robots cada cop són més intel·ligents i això fa que s’obrin pas en racons assistencials on no havíem imaginat mai. I, fins i tot, si creiem que els éssers humans supervisaran el funcionament dels robots, anem errats: hi haurà robots que faran revisió d’altres robots!

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris