divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Dels robots i de la fi del treball

.

Segons un estudi elaborat per Oxford Economics es preveu que a 2030, al sector industrial, hi haurà 20 milions d’acomiadaments deguts a l’entrada massiva de robots. Ho tenim a tocar. Ho tenim a deu anys. Però atès a l’acceleració tecnològica que ens envolta el volum d’acomiadaments podria ser superior. De fet serà superior si sumem altres sectors com les teleoperacions o la restauració.

Cal tenir en compte que des de l’automatització robòtica a la indústria l’any 2000 fins als nostres dies, s’han substituït més d’un milió set-cents mil treballadors. En un període de 19 anys. Aquesta dada palesa, afegint-ne la previsió que fa Oxford Economics, el creixement exponencial de la incorporació de robots a les indústries.

.

Aquesta invasió de robots fomentarà l’aparició de noves professions més creatives, afavorirà el creixement econòmic i anirà reduint la jornada laboral fins arribar a la fi del treball.

Una retallada dràstica de la jornada laboral, segons mostren diferents estudis, significaria una reducció de la despesa energètica i a la vegada contribuiria a aturar el canvi climàtic. Hom parla de treballar només nou hores setmanals. Però abans d’arribar esglaonadament a aquesta fita, experts apunten en la necessitat d’implantar una jornada setmanal de quatre dies.

Parlem d’estalvi energètic associat a la reducció de la jornada laboral però també caldria parlar de l’augment de la felicitat dels treballadors. En aquest sentit es pronostica un profund debat en els propers anys entre filòsofs i economistes.

Menys hores de treball a canvi de nivells més alts de satisfacció equival a rebre amb els braços oberts a les gernacions de robots que vindran.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris