dimarts, 12 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El filòsof de l’obvietat

.

Psicòlegs i coachs fonamenten moltes de les indicacions que fan en tesis filosòfiques o en frases filosòfiques, esdevenint filòsofs que no descriuen únicament sinó que, a més a més, gosen aconsellar.

Hi ha molts líders sectaris avui en dia que s’apuntarien a la moda del coaching per autodefinirse com “coachs” Tanmateix, a banda de ser perills per a la salut pública, fonamenten els seus patrons de vida en unes bases filosòfiques.

Sectaris, psicòlegs i coachs, convertits en   filòsofs. I molt sovint esdevenen filòsofs de l’obvietat.

Però deixant de banda aquests col·lectius esmentats, que donen per tot un extens discurs crític, cal tenir en compte que s’han anat teixint conviccions filosòfiques a base d’obvietats. Així per exemple Aristòtil afirmà que la vista era el més important dels cinc sentits o Epicur ens digué que la recerca del plaer era el que movia a l’ésser humà.

.

Hi ha afirmacions que per més voltes que li vulguis donar són obvietats. Però hi ha obvietats, que ens remarquen alguns filòsofs, que no ho són. Destapar aquestes falses obvietats és un dels reptes més fascinant de l’art de la reflexió.

El que és clar és la facilitat com s’aixequen estructures mentals que trontollen per tot arreu a base de falses obvietats. Els filòsofs poden ser obvis o podent ser detectius agosarats que posen en dubte hipotètiques veritats socialment força acceptades.

De vegades però, hi ha un garbuix de conceptes tan entortolligat dins l’entramat social que cal tornar a donar llum a valors obvis que s’havien perdut. Aleshores és quan esdevé un honor que un filòsof sigui anomenat amb tota fermesa: filòsof de l’obvietat.

Article: Albert Cebrián

1 comentari per a “El filòsof de l’obvietat”

  1. Angel Veiga ha dit:

    Este Albert es cosa seria. Un pensador indesmayable e incorruptible al servicio del vulgo más ocasional. Un privilegio gratis, un ave rara de bello canto. Gracias por el gozo…

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per