divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El filòsof feliç

Albert Cebrián

Potser sobta que un individu es manifesti “feliç” dins d’un tipus de vida curulla de defectes. Sobta sens dubte. I si aquest individu “feliç” és un filòsof, aleshores quin tipus de reflexions proposarà?

Darrerament se senten veus molt contundents que manifesten el vessant curatiu de la filosofia. Un vessant que sobta en una àrea del saber on sempre hi ha hagut discrepàncies notables i missatges molt contradictoris. Una àrea del saber que ha esdevingut una espessa madeixa d’idees. I potser en aquest garbuix d’idees hi és la clau de l’ensenyament del filòsof “feliç”. Es tractaria, davant d’un cert caos, de filtrar tot allò que no ens ha servit i presentant motius per justificar la filtració.

Però la tasca és monumental perquè a banda de filtrar idees que ens han vingut d’antics pensadors, cal fer noves propostes. Precisament molts filòsofs feliços no aporten noves propostes i s’estimen més restar adormits en una mena de bombolla d’aïllament amb la que no veure la realitat. Sens dubte cal assumir la realitat i partint d’aquí cercar la transformació, les noves propostes i, al cap i a la fi, el saber.

.

No hi ha filòsof feliç més patètic que el que ha decidit viure adormit. I per viure adormit no és necessari tenir poques frustracions; és a dir, una persona viva, una persona creativa, no necessita tenir un gros cúmul de frustracions. A aquell a qui la vida li ha anat “bé” la creativitat li pot arribar amb més facilitat que a un desgraciat.

Sentir-se bé, amb molts moments feliços, no implica necessàriament ser una persona despullada de conflictes. I en aquest sentit no caldrà que el filòsof sigui un desgraciat perquè mostri la seva cara més enginyosa.

Així que el filòsof, malgrat sentir-se feliç, ha d’esdevenir prou exigent amb ell mateix per, entre d’altres motius, fabricar les eines amb les que intentar, jorn rere jorn, conquerir espurnes de felicitat.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris