divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El telescopi més gran del món ja està operatiu

.

Amb un diàmetre de 500 metres, construït a una depressió natural de la mida de 30 camps de futbol, aquest radiotelescopi nomenat FAST està fet amb 4.450 panells individuals que escanegen el cel.

El FAST està ubicat al Contat de Pingtang, a la província de Guizhou, al sud-oest de la Xina. El lloc de la depressió kasrt és suficientment gran per poder ubicar el radiotelescopi de 500 metres de diàmetre i, també suficientment profund per permetre un angle de 40 graus des del zenit.

En els pocs anys que el FAST ha començat a funcionar, fins ara que està totalment operatiu, ja ha aconseguit avenços científics significatius, inclòs el descobriment de 130 nous candidats a púlsar, dels que 93 van ser confirmats amb altres radiotelescopis, així doncs, a partir d’ara es preveu un volum de descobriments molt majors.

A finals de setembre es sotmetrà al procés de revisió final a la Xina, denominat “Acceptació Nacional de Construcció”, tal com ha declarat Li Di, científic en cap del FAST i líder de la divisió de radioastronomia dels Observatoris Astronòmics Nacionals de la Xina (NAOC).

Malgrat tot, aquest radiotelescopi està envoltat de polèmica, ja que, per al seu bon funcionament, necessita un radi de cinc quilòmetres en els quals no pot haver cap tipus d’activitat humana; fet que va obligar a reubicar de forma forçada a més de 2.000 famílies.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris