divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els apòsits del futur acabaran amb les cicatrius

.

Un grup d’investigadors de l’Institut Wyss de la Universitat de Harvard han dissenyat uns apòsits adhesius actius. Aquest tipus d’apòsits estan inspirats en la reparació cel·lular dels embrions humans i tenen la capacitat de participar activament en el procés de cura i així accelerar-ho.

Com sempre s’ha fet de forma tradicional, l’única manera que hem tingut per curar una ferida és tapar-la per mantenir la humitat i reduir l’exposició a agents infecciosos; dit d’una altra manera, no incidir massa en el procés que el cos humà ja sap fer per si sol.

.

Fins ara s’han fet diversos avenços en aquest àmbit, a través de la innovació, que han acabat no tenint massa èxit   degut que tots ells han resultat cars i difícils de fabricar, així com complexos per adaptar als pacients. Ara, segons el treball publicat en Science Advance, els nous apòsits del Wyss suposen un sistema escalable que pot canviar les coses.

Com es comentava abans, aquests nous apòsits estan inspirats en el desenvolupament d’embrions. Curiosament la pell dels embrions pot curar-se completament sense formar teixit cicatricial. El mecanisme es podria semblar al de tancar una bossa amb un cordó: les cèl·lules embrionàries produeixen unes fibres fetes amb actina que envolta i contrau la ferida. Aquesta propietat, però, es perd relativament aviat i, a partir d’un determinat punt, les lesions comencen a deixar cicatrius quan es curen.

Aquests investigadors, que porten anys buscant solucions equivalents a aquest enfocament embrionari, Segons sembla, han donat amb la clau de poder imitar-lo. En aquest cas utilitzen un polímer termo-sensible conegut com a PNIPAm, que repèl l’aigua i es contrau sobre els 30 graus. D’aquesta manera, quan s’exposa a la calor corporal, el gel comença a contraure’s i estimula el procés de curació. A més porta nanopartícules de plata per evitar les infeccions.

Encara que queda molt, ja s’han fet proves amb animals (porcs i ratolins) i els resultats han estat força bons: Els apòsits s’han adherit amb una força deu vegades més gran que la dels apòsits convencionals i van impedir que els bacteris es desenvolupessin, pel que suposa que només amb aquest fet, aquesta tecnologia ja és significativament millor a les tradicionals.

De totes maneres encara queda anys perquè es puguin comercialitzar fins que no s’hagi passat per tot el procés de proves clíniques corresponents.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris