divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Emocions i malalties

.

Fins a quin punt les emocions influeixen en el nostre cos? Poden provocar-nos malalties?

Des que hom va començar a parlar de l’estrès, tothom té clar que el quadre d’emocions associat a aquesta pertorbació té conseqüències en el nostre benestar, tant físic com psíquic. Però és tan clar com se’ns presenta? No és tan clar. Per un motiu ben senzill: no es tracta de les emocions, es tracta de les percepcions.

La causa d’una bona part de les alteracions negatives que pateix el nostre cos, rau en les percepcions, que són l’origen de les emocions. I ja posats a cercar causes, l’origen de les percepcions ve també donat per l’entorn.

Però tanmateix hi ha molts que es dediquen a fer col·lecció d’emocions per elaborar una mena de mapa causa-efecte. Tot sembla quadrar quan la depressió s’associa a la tristor o a la melangia, tot sembla quadrar quan un ictus s’associa a ansietat o un càncer s’associa a desordres emocionals. Tot sembla quadrar, però no quadra. I deixo de banda els arguments eixelebrats del pensament màgic.

.

Com moltes altres vegades ens quedem amb la façana de les emocions i no gratem una mica per descobrir els orígens del malestar. I d’aquesta manera ens capfiquem en modular les nostres emocions com si fossin plastilina. Però aquest modelatge és del tot fràgil si no tractem l’origen del malestar. D’aquesta manera van caient els colossos de la resiliència sense parar-se a pensar en allò que els altera.

Es tracta de ser forts i, per aconseguir-ho, haurem d’acaparar els llibres d’autoajuda que calguin o els consells mèdics d’experts amarats d’emocions. I, en part, per acabar rutllant dins els nostres llocs de treball producte d’un neoliberalisme que confon el concepte de llibertat, o producte d’un capitalisme ancorat en els temps de Dickens.

Certament les emocions estan de moda. Un tipus de moda que ens pot dur a caçar papallones reflexives i a renunciar a una recerca més acurada i necessària en una època prodigiosa però també perversa.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris