divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Enginyeria de proteïnes per substituir al plàstic

.

Estem davant una gran crisis mediambiental degut a la gran quantitat de plàstic que generem que acaba, en gran part, abocada al medi ambient. Davant aquesta situació tant nefasta la Universitat d’Aalto i el Centre d’Investigació Tècnica VTT aposten per desenvolupar un material que sigui resistent i extensible a partir de la cel·lulosa de bedoll i la pròpia proteïna de la seda de les aranyes.

Sí, tal com sona. És una llarga cursa i força complicada per arribar a trobar un material substitutori però en el qual investigadors, empreses i governs s’han bolcat fermament per suprimir el plàstic.

Markus Linder, que és professor de la Universitat d’Aalto, ho té clar: “si aquest material existeix, la clau està en la natura. Els nostres investigadors només necessiten poder reproduir aquestes propietats naturals i millorar-les si és necessari”.

Però, com ja s’ha dit, tot és més complex del que sembla. En la història de la ciència hi ha nombrosos casos en el que no sempre es pot arribar a reproduir el que la natura és capaç de generar. Quan es parla de proteïnes, per exemple, hi ha tota una àrea d’investigació denominada enginyeria de proteïnes que es dedica a desenvolupar noves molècules per a un ús industrial, alimentari o de salut.

Tornant al cas del plàstic, hi ha un material finlandès que, en la seva estructura de l’ADN intervé la producció de proteïnes que, per aquest cas els interessava i que ja eren prou conegudes, i per això era senzill inserir bacteris i fabricar proteïnes per processar-les posteriorment. Després es van mesclar aquestes proteïnes amb nanofibres de cel·lulosa de bedoll per poder combinar resistència i flexibilitat dels dos materials.

El mètode de producció de proteïnes és prou conegut i, en certa manera, similar al que s’utilitza per produir insulina. Per això aquest tipus d’enginyeria té força possibilitats.

Per finalitzar cal puntualitzar que encara estem donant els primers passos en aquest àmbit; pel que cercar i trobar una solució eficaç pot ser qüestió d’invertir més en temps i recursos però que, com a idea és molt bona i obre moltes possibilitats.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris