divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Es detecta aigua en un planeta potencialment habitable

.

Tot just a la constel·lació de Lleó, a 110 anys llum de la Terra, s’ha trobat una estrella nana freda i que aquesta acull una “superterra” que podria complir amb tots els requisits necessaris per acollir vida. Aquesta “superterra” l’han nomenat K2-18b i es tracta d’un exoplaneta que es va descobrir el 2015. Després d’anys d’investigació s’ha descobert vapor d’aigua a la seva atmosfera.

L’equip d’investigadors així ho publicava a la revista “Nature Astronomy” tot argumentant que s’està al davant d’un planeta, situat fora del Sistema Solar, que combina la presència d’aigua en la seva superfície i, poder també en forma de núvols d’aigua líquida; tot dins un entorn de temperatures adequades. Tanmateix també es creu que el planeta podria tenir molècules com ara nitrogen i metà però que, amb les actuals observacions no es poden detectar d’una manera prou correcta i faria falta més estudis.

Angelos Tsiaras, un dels autors principals de l’estudi, i que està afiliat al Centre de dades Espacials (CSED) de la London’s Global University comenta:

Trobar aigua en un món potencialment habitable que no sigui la Terra és increïblement emocionant. El K2-18b no és la “Terra 2.0” ja que és significativament més pesat i té una composició atmosfèrica diferent. Malgrat tot, ens acosta a respondre la pregunta fonamental: La Terra és única?

D’altra banda, Björn Benneke, un dels líders de la investigació i professor de l’Institute for Research on Exoplanets, afegeix:

Això representa el pas més gran que s’ha fet fins al nostre objectiu final de trobar vida en altres planetes, de demostrar que no estem sols. Gràcies a les nostres observacions i el nostre model climàtic d’aquest planeta, hem demostrat que el seu vapor d’aigua es pot condensar en aigua líquida.

Aquest planeta orbita al voltant d’una estrella nana vermella que té una alta activitat. Aquest fet fa pensar als experts que el K2-18b podria ser un lloc força més hostil que la Terra i que segurament estigui exposat a més radiació. Segons les dades recopilades des del telescopi Hubble, hi ha molta possibilitat que aquest exoplaneta tingui un cicle d’aigua; és a dir, que l’aigua s’evapori des de la seva superfície i que després es condensi en els núvols per tornar a caure en forma de pluja.

D’entre els més de 4.000 exoplanetes, com aquest, que s’han detectat fins ara, el K2-18b és el més interessant per a futurs estudis.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris