divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Importància del progrés

Ortega y Gasset

Ortega y Gasset a l’any 1938, sense anar més lluny, qüestionava l’evolució de progrés a la Història de la Humanitat. Jo crec en aquest progrés. Que cal especificar, per no entrar en discussions infinites, que es produeix a nivell global.

La creença en el progrés global ha esdevingut una certesa quan hem analitzat la muntanya de dades que demostren una millora mundial en les condicions de vida de les persones, a tot nivell.

Aleshores perquè hi ha veus en contra d’aquesta certesa? Cada veu té els seus propis arguments per contradir el progrés, però un dels més comuns consisteix en comparar l’evolució vital dels individus amb l’evolució vital de les societats. Ja d’entrada comparem elements del tot diferents. Però aquesta comparativa es basa en donar una importància notable als individus com a base fonamental de les societats.

.

Els individus, en la nostra ruta vital, no transitem per una línia ascendent en tot moment sinó que alternem corbes descendents amb corbes ascendents i amb una mica de sort, a poc a poc, anem fent créixer el nostre progrés particular. A les societats succeeix quelcom similar: alts i baixos amb un balanç, al llarg dels anys, de progrés o d’involució de progrés. Per tant, no és clara una tendència vers el progrés; pot produir-se una tendència cap a la regressió.

Certament els éssers humans no anem en un camí augmentatiu respecte al progrés personal. I és per aquest motiu que hem de construir les nostres vides amb perseverança i creativitat. Les societats, també estic d’acord, no necessàriament, per art de gràcia, s’aboquen a l’harmonia del progrés; també necessiten una tasca constant per llaurar llurs futurs.

Però aquest argument obvia una realitat transformadora capaç de dur-nos a bon ritme vers el progrés: cada cop som més intel·ligents. I això no és una certesa, és una evidència.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per