divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Joan-Lluís Lluís, un convidat de luxe a la tertúlia literària de la Barratina Vermella

Fotos: Vicens Tomàs

L’escriptor Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2018, va ser convidat a les Tertúlies Literàries de la Barretina Vermella de Malgrat de Mar, el passat divendres, dintre de la programació que aquest any ha programat la Societat, en aquesta ocasió per parlar sobre el seu llibre ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’ (Edicions Proa, 2017). Aquesta obra, amb un títol provocador i agosarat, ha fet que molts lectors que se’l troben a gairebé totes les llibreries, piquessin l’ullet i amb sarcasme comentessin “caram deu ser interessant!”.

Portada del llibre

El títol, ja incita a l’apropament. Com que coneixem la història, la curiositat rau a endevinar com s’ho manega l’autor per novel·lar i enllestir uns fets suposats i imaginats per ell mateix. La veritat és que és una novel·la que sorprèn, en el títol ja es desvetlla el final però falta saber qui és aquest protagonista, com és, com ho va fer i en quin moment. No desvetllarem aquí detalls per no xafar la guitarra als que encara no l’han llegit però el protagonista, el relat i la història atrau i atrapa.

Per donar alguns apunts referents a aquesta obra, voldria destacar la seva narrativa. L’autor domina a la perfecció el gènere i el ritme, crec que juga amb el lector i que s’ha divertit amb aquest joc, convidant a fer reflexions sobre la història passada, encara viva, sobre el present que estem vivint i sobre el futur.

.

És una obra intel·ligent del tot recomanable i que val la pena endinsar-s’hi, bé de fet llegir no és una pena, doncs rectifico: val l’estona que hi dediquem per capbussar-nos en una aventura engrescadora, peculiar i de vegades també penosa que ens connecta amb l’esperit de l’autor i amb la intenció de la seva novel·la.

Durant la tertúlia, Joan-Lluís es va esplaiar en la novel·la, tirant l’ham perquè les persones assistents, ja encuriosides, es deixessin atreure pels seus dots de comunicació amena i propera.

.

Va parlar també de la seva infantesa i joventut a Perpinyà, de la llengua, de la descoberta del català com a llengua de culte i comunicació, més enllà de les anecdotàries cançonetes infantils. De l’interès per la literatura, de l’esforç i perseverança per dominar aquesta llengua fins al punt de ser el seu mitjà d’expressió i comunicació a la seva vida i a la seva obra.

El col·loqui va ser variat i participatiu. I va acabar amb un conte, viu, adaptat i personalitzat. Les persones assistents van viure una vetllada molt agradable i interessant en companyia d’un autor de primera línia a la Barretina Vermella. Joan-Lluís Lluís, moltes gràcies.

Article: Carme Beltran Boix | Fotos: Vicens Tomàs

Biografia

.

Joan-Lluís Lluís va a néixer a Perpinyà. Llicenciat en Història de l’Art per la universitat Paul-Valery de Montpeller. Escriptor, periodista activista i divulgador de la llengua catalana. Treballa a la Casa de la Generalitat a Perpinyà al servei de difusió de la llengua catalana. Com escriptor domina diferents gèneres, fins i tot ha escrit lletres de cançons. Ha col·laborat amb Pascal Comelade. També tradueix. Ha treballat en l’adaptació del català medieval al modern. És soci de l’Associació d’escriptors en llengua catalana.

Premiat i reconegut

Premi Joan Coromines 2003, amb ‘Conversa amb el meu gos sobre França i els Francesos’. Un llibre mordaç que tomba alguns dels tòpics dels francesos, dels quals se’n senten tan orgullosos.
Premi Joan Creixells 2004, amb ‘El dia de l’os’.
Premi Critica Serra d’Or 2009 amb ‘Aiguafang’.
Premi Nacional President Lluís Companys.
Premi Lletra d’Or 2014 amb ‘Les cròniques del déu coix’.
Premi de la Critica Serra d’Or 2017 amb ‘El navegant’.
Premi Sant Jordi 2017
Premi Joaquim Amat 2018, ambdós amb el llibre ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’.

Tot un historial fruit del seu entusiasme i dedicació que s’ha anat consolidant la seva carrera amb el reconeixement dels lectors i de la crítica.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris