divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La claredat necessària

.

Cal precisar que pensar no és pas el contrari de fer. Pensar es troba dins del conjunt del Fer. Amb això vull aclarir una errada que hom comet amb freqüència quan fa endreça de llurs reflexions. Hi ha contraris acceptats, com Amor i Odi, i n’hi ha d’altres d’erronis, com Pensar i Fer, que el que provoquen són fonaments eixarreïts que fan trontollar argumentacions senzilles o de caire profund. Hem d’evitar caure dins d’aquest parany que és un més dels que desfilen davant nostre.

L’ofici de filosofar, com hom veu en l’exemple esmentat, presenta un dificultat específica: formar part d’un entorn dinàmic amb convencionalismes que són falsos; per això és important construir noves veritats per mitjà d’una anàlisi previ de les actuals veritats.

.

Posar en dubte plantejaments que en principi semblen obvis és la millor manera d’escapolir-se dels corrents imperants. Actualment estem exposats a una dutxa sense fi de directrius en forma de frases o de tesis, les quals pretenen afavorir el nostre desenvolupament intel·lectual, desenvolupament en continua evolució. Però sovint esdevenen atzucacs o giragonses pel correcte desenvolupament intel·lectual. Per tant, hem de recórrer a la filosofia per fer anàlisis acurades de les propostes que ens volen vendre els gurus de torn.

Davant tot aquest desgavell de missatges rancis apareix una resposta clara a la qüestió de sempre, per a què serveix la filosofia? I una de les respostes és: per analitzar les propostes reflexives dels altres. Una resposta breu i clara. Perquè, al cap i a la fi, precisem de la claredat adient per poder avançar.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris