divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La fi del treball

‘Temps Moderns’

Des de la pel·lícula ‘Temps Moderns‘, on Charlot acabava zumbat – després d’una estona treballant a una cadena de producció – els temps, per sort, han canviat. Ara estem immersos de ple en les fàbriques intel·ligents, on hem passat de l’increment de robots especialitzats en el desenvolupament de determinades tasques a robots que poden aprendre i així encarregar-se de molt diverses tasques. A més a més amb l’arribada del 5G, l’Internet de les Coses aconseguirà una eficiència mai vista i, a la vegada, un desenvolupament mai vist. De manera que podrem controlar tota mena de dispositius industrials amb el mòbil, amb la veu o amb gesticulacions.

.

També, el Big Data s’ha internat en les fàbriques intel·ligents. Si seguim l’evolució d’aquest vessant tecnològic, hom observa que hem passat de l’acumulació de dades (en diferents núvols com per exemple, a nivell particular, el Google Fotos) a l’aplicació de la Intel·ligència Artificial per interpretar el cúmul de dades i aconseguir enfocar-les a diferents destinacions, moltes d’elles industrials. Remarcar que els mecanismes generadors de dades han anat perfeccionant-se i aconseguint també un filtratge intel·ligent de les dades aportades.

.

La realitat augmentada és un element clau per tota mena d’accions de manteniment i d’estructuració en les naus industrials. Els diferents tècnics comencen a disposar de visors amb els quals tenir sempre davant dades principals per efectuar les accions escaients. És una molt bona manera de percebre, per exemple, els diferents nivells de productivitat en una gran sala de cadena de muntatge i així poder dissenyar els circuits de producció més adients.

La impressió 3D amb tota mena de materials proporcionarà la creació no només de recanvis al moment, sinó també de grans peces amb les que millorar una extremitat robòtica o amb les que afegir un parell de cames al robot. Coordinada amb els departaments de disseny industrial, la fàbrica intel·ligent estarà en tot moment curulla d’imaginació i d’immediatesa.

No cal trenar massa paràmetres ni fer una volta a d’altres sectors econòmics per observar que és ben evident que s’atansa, cada cop amb més velocitat, la fi del treball.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris