dijous, 02 de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La interpretació de les realitats

.

Quan guaitem una rajola amb formes abstractes, la nostra ment posa formes específiques (caps de peixos amb potes, la silueta d’una dona, un home muntant a cavall…) com succeeix també quan esguardem els núvols o les constel·lacions. I totes les interpretacions que fem de la rajola composen la realitat. Si en una rajola poden sorgir centenars de milers de formes, en conjunts més complexes la varietat de formes és gegantina. Això mostra com d’immenses són les reflexions de les persones i la immensitat de la interpretació de la realitat.

Quan afegim imaginació a les nostres reflexions la interpretació de la realitat arriba a nivells de creativitat altíssims. Ja els antics grecs varen desenvolupar, fruit d’una imaginació encesa, tota una mitologia sobre divinitats amb centenars d’històries al·lucinants. De fet, es varen emborratxar d’imaginació i tot era vàlid per explicar els grans misteris de l’existència.

.

El risc d’emprar la imaginació es deixar de ser un filòsof per esdevenir un artista d’un món de ficció. Però és evident que un cop d’imaginació és del tot imprescindible per fer front a grans qüestions que ens empaiten des de l’inici dels temps. Grans teories en una àmplia varietat de disciplines del saber no s’haguessin aconseguit, sense imaginar bona part dels seus fonaments. Cal esmentar que sovint aquest tipus de teories presenten un nivell d’incertesa que fa que es necessitin molts anys per poder ésser demostrades.

L’estudi de l’espai-mort en concret pot derivar en determinades teories que es confirmin amb la mort de la persona. Segurament. Però aquest estudi pot ajudar també a entendre si amb la mort de la persona s’arriba sempre a dirigir-se a l’espai-mort o, també, si hi ha connexions en vida que ens mostrin quin tipus d'”existència” ens espera. I tot això trenat amb l’ajut de la imaginació.

La interpretació de la realitat admet un immens ventall de propostes i davant d’aquest ventall, des del punt de vista filosòfic, cal saber escollir bé. Si anem a parar a viaranys foscos el camí esdevindrà rocallós, sens cap mena de dubte.

Article: Albert Cebrián

Imatges: pexels.com

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris