dijous, 21 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La nova revolució gastronòmica

Ferran Adrià | Foto: Maribel Ruíz de Erenchun (Arxiu)

Després de la revolució culinària engegada pel xef Ferran Adrià, on s’esculpiren meravelles mai vistes, com la datació de cada creació gastronòmica, l’ús d’hidrogen líquid, l’esferificació, la deconstrucció, les presentacions artístiques dels plats, la invenció d’estris de cuina…i tantes aportacions; després de tot això, apareix una revolució de magnitud estratosfèrica aportada per la inclusió de les noves tecnologies al món de l’alimentació.

En primer lloc la robòtica és una de les innovacions significatives en el sector de la restauració i suposa l’acceleració més palesa per a dur-nos, més aviat que tard, vers la fi del treball… humà. Hi ha processos, com els panells per fer comandes ubicats a tots els establiments McDonalds, que eviten que un empleat carregat de paciència hagi d’aguantar els dubtes i indecisions dels clients. Però, a banda d’això, ja existeixen taules des d’on encarregar els plats, cambrers que són robots, robots cuiners que es desenvolupen amb fluïdesa en l’elaboració justa i precisa de tot tipus d’especialitats culinàries. És a dir, podem trobar aviat grans restaurants sense un sol treballador humà a dins, tan sols, potser, humans fent tasques d’animació. Els robots treballen millor que nosaltres i ja s’estan dissenyant perquè evitin, per exemple, eliminar focus de contaminació durant la manipulació dels aliments.

.

Està entrant amb força a les cuines la impressió 3D i, a banda de l’esculturització del menjar que s’aconsegueix amb el seu ús, s’experimenta, amb la utilització de diferents textures, que aportin uns resultats del tot sorprenents. Així mentre el cuiner s’ocupa d’elaborar el primer plat, la impressora s’encarrega d’anar muntant el segon plat i les postres.

Com veiem, a banda de l’aparició de nous mètodes de processament dels aliments, de l’elaboració de nous productes per mitjà de la manipulació genètica o per mitjà de noves tècniques de laboratori, sobraran humans que preparin i presentin els plats, així que llarga vida als robots i similars…i a fruir tranquil·lament dels àpats!

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per