divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La plaga de papallones que pateix el Maresme és un procés natural inofensiu

Alguns exemplars de l’eruga peluda del suro

Els municipis maresmencs han viscut darrerament una proliferació sorprenent de la coneguda com ‘eruga peluda del suro‘ (Lymantria dispar), fins al punt de ser declarada plaga. Malgrat l’altíssima proliferació d’aquestes papallones a la nostra comarca i les molèsties que ocasiona, es tracta d’unes erugues inofensives per a l’ésser humà. Per altra banda, segons informa el Consell Comarcal del Maresme, els experts no aconsellen l’ús de cap tractament químic per combatre-les i asseguren que durant els dies vinents es reduirà la seva presència d’una forma natural, tant pel seu cicle vital com per l’acció dels seus depredadors naturals.

Es tracta d’una espècie autòctona que neix als boscos d’alzines. Primer és una eruga i quan arriba a la fase adulta es converteix en papallona. La transformació sol produir-se a finals del mes de juliol, però les condicions climatològiques d’enguany han fet avançar aquest procés i augmentar-ne la població fins al punt de ser declarada plaga. Aquest fenomen és habitual i se sol detectar una plaga de Lymantria cada 7 o 8 anys en diferents punts del planeta. La majoria d’exemplars detectats en els nuclis urbans són mascles. Són els que tenen capacitat de recórrer grans distàncies. En canvi, les femelles, més grans i més pesades, tenen poca capacitat de vol.

En relació a l’efecte d’aquesta plaga sobre els boscos maresmencs, encara no s’ha fet una avaluació. A la nostra comarca hi ha unes 17.000 alzines i unes 3.000 alzines sureres que després de la defoliació patida ara començarien a rebrotar, segons informen els experts.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris