divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La realitat endreçada

Com defugir de viure en un caos si la realitat és un conjunt d’unicitats? Hi ha una forma de defugir: endreçant totes les coses. De fet, viure en un entorn endreçat és una de les formes que tenim per relaxar-nos. Un exemple clar de realitat endreçada és la que ens mostren els telenotícies, els quals presenten uns dissenys, estructures narratives i classificacions que configuren un ordre aclaparador; un tipus d’ordre heretat dels diaris convencionals. Tot plegat es tracta de mostrar una vida amb maquillatge i enllustrament. Passa una mica el mateix amb la moda, un altre exemple de realitat endreçada. Ens vestim per tapar la nostra nuesa, per més calor que pugui fer, i ens vestim també per protegir-nos d’elements externs, entre ells, és clar, la temperatura, mostrant una específica endreça.

Però com succeeix amb les emocions on espurnes d’angoixa es combinen amb brots de tristor i rampells fugissers d’alegria, els telenotícies, els diaris i la moda composen, com no podria ser d’una altra manera, noves unicitats. És a dir, creixents conjunts de caos que necessitaran de nou fer mans i mànigues per posar propers ordres. I així ens trobem dins d’un cercle viciós.

La relaxació en aquesta vida no s’aconsegueix només capficant-nos en ordenar les unicitats que anem trobant perquè els éssers humans som de natura inquieta i sempre volem anar més enllà de l’engany que construïm. Aleshores cerquem el caos i no és pas complicat de trobar. Un cop dins del caos les nostres febleses es fan més presents que mai i les sensacions que acabem rebent sovint són de plaers escassos.

La realitat és tossuda i, per més imaginació que li posem, tots els ordres són insuficients per domesticar-la. De la mateixa manera tampoc viatjarem en el temps, per més còmics i pel·lícules que inventem. La dimensió vital és la que és, malgrat que tots voldríem viure en una realitat més endreçada.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris