divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La tecnologia irromp a la salut

Imatges: YouTube

Al 2019 s’observa com de forma decisiva les tecnologies s’aboquen al món de la salut. Mentre als rellotges s’incorporen electrocardiogrames d’alta precisió i mesuradors de pressió, als mòbils veiem com l’anàlisi de l’iris també esdevé una eina preventiva que ens adreçarà al especialista mèdic escaient.

L’arribada dels sistemes 5G ja ha permès recentment a Xina dues intervencions quirúrgiques a distància. I dos hospitals europeus, a Munich i a Barcelona, ja estan preparant-se per a telecirurgia abans de l’arribada del 2020. Aquests tipus d’intervencions mèdiques impliquen equipar-se amb tot tipus de ginys per aconseguir una òptima eficiència i un escenari força futurista.

.

Per si tot el que he esmentat fos poc, esmentar que aviat incorporarem un nou tipus de cirurgia en vies de perfeccionament i anàlisi amb animals: la cirurgia molecular. Es tracta de modelar teixits, com cartílags o còrnies, sense emprar bisturís, només aplicant dosis concentrades d’electricitat. Això permetria, a banda de correccions estètiques poc invasives, realitzar operacions per corregir defectes visuals i, a la vegada, permetria escurçar els períodes de recuperació.

Les grans corporacions tecnològiques tenen molt a dir en temes de salut i no només en el desenvolupament de dispositius prodigiosos. Així, per exemple, Google està fent una aposta ferma pel desenvolupament de fàrmacs antienvelliment. O sigui que en breu potser arribarem als 150 anys per obra i gràcia de San Google. Amazon es planteja distribuir tot tipus de medicaments via Internet, esdevenint una competència ferotge per a les farmàcies. Microsoft està invertint en el desenvolupament de potents mecanismes Big Data que aprofitin la gernació descomunal de dades sobre la salut que generarem en breu tots els individus en un món més interconnectat que mai. I al mateix temps s’estan desenvolupant simuladors informàtics per substituir progressivament experimentacions amb animals, per oferir més precisió i rapidesa en l’obtenció de conclusions.

Podem estar fotuts, però sens dubte el món està més preparat per oferir-nos solucions.

Article: Albert Cebrián

3 comentaris per a “La tecnologia irromp a la salut”

 1. ELNA ha dit:

  Bona tarda, Albert.
  Ens has fet una gran descripció de l’avenç que s’ha esdevingut amb l’arribada de la tecnologia per ajudar-nos en la nostra salut. No hi podria està més d’acord. Tot i així, penso que, tal i com diu l’article d’opinió “Els Pals del rafal” de Vilarés, tampoc s’ha de deixar de banda el factor humà. Hem de tenir en compte que la salut a part de dependre del factor tecnològic també hi compte molt el factor preventiu, doncs tal i com diuen els facultatius “ Una bona prevenció, és la millor curació”. La tecnologia ens ajuda sempre i quan arribem a temps de poder emprar-la. Tant el metge com el pacient han de està en bona comunicació i no només a través d’ una videotrucada.
  També comentes i veig, que dónes suport a adquirir fàrmacs a través d’Internet en plataformes com “Amazon” i altres. Bé, amb això discrepo doncs constantment se’ns recomana que no ens automediquem, com se sol fer, puig que no és gens recomanable, penso.
  Veritablement el món, com bé dius, esta preparat per moltes coses, però espero i desitjo que també estigui preparat per ajudar en moltes d’altres, com per exemple en que tothom pugui tenir una llar digne, exercir el dret d’accedir a una bona formació i a tenir un lloc de treball per omplir la nevera. Per cert, no sé si a tothom li pot agradar arribar a fer 150 anys. Depèn. Del que no hi ha dubte és de l’esforç d’investigació de molts científics anònims que porten a terme una gran tasca.

 2. Albert Cebrián ha dit:

  Molt d’acord amb les consideracions que fas. En els articles procuro posar el focus en les llums del progrés, però hi ha molts de conflictes que haurem de fer front. És important ser prou flexibles per adaptar la tecnologia a les nostres necessitats i no a l’inreves.
  Arribar als 150 anys és engrescador si, com a mínim, el nostre entorn és agradable…que ja és molt!!

 3. ELNA ha dit:

  No vull dir que no sigui engrescador arribar als 150 anys. Per què no, oi? Però, et torno a dir que tot depèn. Tot és relatiu, com va dir A. Einstein en la seva Teoria Especial de la relativitat. Esperem trobar un entorn ben agradable quan hi arribem, i així ho podrem tornar a comentar. Fins aleshores, doncs!

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per