divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La tercera edició del BCN Film Festival arriba amb embranzida

.

Arriba amb molta empenta la tercera edició del Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi, BCN Film Festival, que tindrà lloc entre els dies 22 i 30 d’abril en els cinemes Verdi de Barcelona. La present edició, que estrena nova direcció amb la periodista Conxita Casanovas al capdavant, fa una aposta decidida per un cinema popular amb un conjunt de films nacionals i internacionals que situen la història, l’art o la literatura en el centre de les seves preocupacions.

La pel·lícula inaugural ha amat a càrrec de ‘Litus’ del barceloní Dani de la Orden, un film coral sobre el retrobament d’un grup d’amics després de temps sense veure’s a conseqüència de la mort del Litus del títol. El director de ‘Barcelona, nit d’estiu’ (2013) i ‘Barcelona, nit d’hivern’ (2015), que ha adaptat el text teatral homònim de Marta Buchaca, s’ha rodejat d’actors com Quim Gutiérrez, Belén Cuesta, Adrián Lastra, Miquel Fernández i Álex García.

Secció Oficial

‘Cartas a Roxane’

Coincidint amb el quart centenari del naixement del poeta Cyrano de Bergerac, convertit en protagonista universal de la literatura de la mà d’Edmond Rostand, portat al cinema en diferents ocasions, es projectarà en la Secció Oficial a competició ‘Cartas a Roxane’ d’Alexis Michalik. És un film ambientat a París el 1897 que versa sobre el procés d’escriptura de la cèlebre obra del dramaturg Rostand amb protagonisme d’Olivier Gourmet, Mathilde Seigner i Thomas Solivérès. En la Secció Oficial trobem també ‘El secreto de las abejas’ d’Annabel Jankel, adaptació de la novel·la ‘Tell it to the Bees’ de Fiona Shaw, protagonitzada per Anna PaquinHolliday  Grainger en el paper de dues dones de classes socials oposades que s’estimen a l’Escòcia dels anys 50 enmig d’una societat puritana.

‘El secreto de las abejas’

Entre altres, hi haurà un film inspirat en fets reals, ‘Soledad’ de la directora debutant Agustina Macri, adaptació del llibre ‘Amor y anarquía’ de Martín Caparrós, sobre la figura de l’anarquista Soledad Rosas, detinguda el 1997 a Itàlia acusada de terrorisme. Després de ‘Pa negre’(2010) i ‘Incerta glòria’ (2017), Agustí Villaronga dirigeix un biopic històric en una coproducció internacional, ‘Nacido rey’, a partir d’un guió de Henry Fitzherbert, Ray Loriga i Bader Al Samari. Es tracta d’un film sobre el jove Faisal, fill menor del rei d’Aràbia Saudita, enviat a Londres per negociar amb els britànics, amb figures com Winston Churchill o Lord Curzon, per portar la pau al seu país després de la I G. M.

Fora de competició

‘La importancia de llamarse Oscar Wilde’

Al marge de la Secció Oficial a competició ens trobarem el genial dramaturg Oscar Wilde com a protagonista a ‘La importancia de llamarse Oscar Wilde’, dirigida i protagonitzada pel cèlebre actor britànic Rupert Everett. Al llindar de la mort en el seu exili en una habitació d’un hotel parisenc, Oscar Wilde (Rupert Everett) rememora la seva vida i repassa tant la seva celebritat en l’alta societat londinenca com la persecució de la qual va ser víctima, així com les seves relacions amb la seva dona, Constance (Emily Watson) o els seus amics. Després de passar pels festivals de Berlín o Sevilla, el film ‘La importancia de llamarse Oscar Wilde’ arriba a Barcelona amb un repartiment conformat també per Colin Firth, Colin Morgan, Edwin Thomas o Tom Wilkinson.

També s’exhibirà fora de competició la triomfadora del Festival de Cinema Internacional de Sant Sebastià, el pertorbador i incòmode film polític argentí ‘Rojo’ de Benjamin Naishtat. ‘Rojo’ – reconegut amb la Concha de Plata a la millor direcció, Concha de Plata al millor actor per Dario Grandinetti i Premi a la millor fotografia per Pedro Sotero – sobresurt pel tractament elusiu de la imminència de la dictadura del general Videla. Un film sobre la petjada en la societat d’una atmosfera feixuga i asfixiant, una radiografia colpidora sobre el pòsit de feixisme social que es va escampant per l’Argentina, deixant el seu esclat final en el fora de camp del film.

Altres propostes

Entre la variada oferta de títols també podem trobar treballs fílmics que indaguen en la repercussió moderna d’artistes com Leonardo da Vinci a ‘Leonardo: V Centenario’ de Francesco Invernizzi. O documentals sobre els motius de les obsessions i els somnis d’artistes vienesos d’inicis del segle XX com Gustav Klimt i Schiele a ‘Klimt & Schiele. Eros y Psique’ de Michelle Mally. També Phil Grabsky mostrarà en el documental ‘El joven Picasso’ la gènesis de la grandesa del pintor Pablo Picasso, amb Barcelona com un dels eixos en el seu periple artístic.

En el marc del BCN Film Fest hi haurà espai per projeccions a la Filmoteca com la mirada documental de Peter Bogdanovich al voltant de la figura imprescindible del cinema còmic silent ‘The Great Buster’. D’altra banda, la cloenda del BCN Film Fest tindrà com a protagonista la projecció en cinema de l’estrambòtic western dels germans Coen ‘La balada de Buster Scruggs’, estrenat a la plataforma de cinema en pagament Netflix.

Article: Joan Millaret Valls

 

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris