divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’art de les obvietats

No us ha passat que hi ha massa discursos al voltant de vosaltres en els que predominen les obvietats? I no estic parlant, per exemple, en les entrevistes a famosos o, especialment, a famosos esportistes. Em refereixo a discursos en forma de llibre, en forma de xerrada o de conferència. Jo, a diferència del que podria suggerir-se de les reflexions sobre el llenguatge estructurades per Wittgenstein, considero que el llenguatge és infinit perquè té la capacitat d’evolucionar. I faig aquesta afirmació per no culpar injustament el llenguatge de les nostres obvietats.

Parlem dels filòsofs i de llurs obvietats. Cal no disfressar obvietats amb una composició de mots cultes i esotèrics. Hem de desconfiar d’aquells que empren aquest hàbit perquè, al cap i a la fi, poc han d’oferir-nos. També cal, pujant un esglaó més d’exigència, allunyar-se de filòsofs que no fan replantejaments de conceptes, conformant-se, per tant, en els significats dels conceptes majoritàriament acceptats. Hi ha tants dubtes a la vida i, en especial, en qüestions transcendents, que es necessiten noves aportacions més enllà d’explicacions a fons de les tesis més populars, més enllà de recerques a fons dels orígens -les quals són més pròpies, en general, dels historiadors-, més enllà, fins i tot, de plantejar preguntes.

Els discursos filosòfics no acaben amb les conclusions del filòsof, continuen amb les reflexions d’aquells amb els que han sigut compartits. Essent aquesta una realitat, quan es comparteixen obvietats la reflexió no s’estimula, les idees queden intactes en el punt en el qual ja estaven. Per això, per exemple, molts manuals d’autoajuda, farcits tot sovint de nombrosos exemples, són manuals “transparents” perquè quan els llegim veiem les nostres mans que els recolzen i res més, perquè el contingut, que diuen oferir-nos, és buit.

En les nostres comunicacions quotidianes predomina una reflexió òbvia, però tanmateix quan fabriquem continguts que pretenen aclarir preguntes físiques o metafísiques cal trenar-los amb molta cura i creativitat per evitar que l’avorriment ofegui a tot allò veritablement interessant.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris