dissabte, 17 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’etern retorn

.

La proposta de l’etern retorn de Nietzsche és un intent d’establir què hi ha més enllà de la mort. Proposa que en morir tornarem a viure el que hem viscut fil per randa, amb les mateixes sensacions, amb els mateixos esdeveniments. Tornar a viure el mateix pels segles dels segles.

Dins d’aquesta proposta hom soluciona un dels principals interrogants d’un espai-mort: com serà el nou entorn? Segons l’etern retorn l’entorn serà el que ja coneixem: l’entorn terrestre. Un entorn que no requereix del concepte d’ànima car pot ser captat perfectament amb els sentits que coneixem. Però de la mateixa manera que resol un dubte, n’afegeix d’altres més: quina concepció del temps cap dins una experimentació cíclica i sempre idèntica? L’Univers, on trobem aquest entorn, ha de ser finit perquè pugui encaixar en la proposta de Nietzsche?

Imatge: pexels.com

En primer lloc, l’aposta per un entorn sempre idèntic requereix un temps encabit en un conjunt finit, perquè un conjunt sense fi no podria controlar tots els factors, que configuren les sinergies d’un vida, per aconseguir un comportament cíclic i idèntic contínuament. I si mai existeixen canvis d’un nombre limitat de patrons vitals, estem parlant, aleshores, d’un concepte de temps allunyat del que coneixem. Estaríem parlant del contrari del temps. Estaríem parlant de la permanència.

L’etern retorn implica la il·lusió del temps i, a la vegada, l’acceptació del destí i, per tant, la il·lusió de l’atzar.

I en què es basa Nietzsche per fer aquesta proposta? Doncs és una proposta poètica en què ell vol creure i… si l’encerto, l’endevino. Una proposta que em fa pensar en aquells que creuen que vivim en un Univers il·lusori en el qual els nostres sentits ens enganyen.

Remarcar, en tot cas, en la proposta, la implicació de la inexistència d’una ànima i també la inexistència d’un final absolut després de la mort. Tanmateix la visió de Nietzsche és força desagradable. Però, a hores d’ara, tot sembla indicar que és una visió arbitrària i poc realista, a menys que: visquem enganyats!

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris