divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Modular veus

.

Stephen Hawkings posseïa un dispositiu que transformava en veu electrònica els textos que ell escrivia. Era una veu que es notava del tot artificial. Aquesta tècnica s’ha popularitzat també a Youtube i sovint trobem vídeos amb veus robòtiques que llegeixen textos. En ambdós casos les veus són massa artificials, tanmateix les paraules són entonades amb claredat. Disposem avui en dia de dispositius que transformen la nostra veu en altres idiomes i això és senzillament genial.

Amazon està desenvolupant, com ja ha fet Google, un transformador de textos en veu, tot emprant la tecnologia de xarxes neuronals, que aconsegueix l’expressivitat i naturalitat de la veu humana. És especialment interessant el mode presentador, el qual podria significar la fi dels presentadors dels telenotícies, una fi a la tortura que, des de la meva condició de tímid, suposa per a les persones. De fet jo m’escoltaria les notícies més alleugerit, si es robotitzen.

.

Posseir petits robots de butxaca, mòbils sense anar més lluny, perquè recitessin les ordres que escrivíssim, ens evitaria a les persones asocials com jo, haver de presentar-nos a les botigues o fer qualsevol tipus de consulta pel carrer. En principi això sona com a èpoques fosques d’un futur apocalíptic, però jo ho veig més com una opció. A més tindríem la possibilitat de fer moltes veus. Us imagineu preguntant el preu dels espinacs amb la veu de Popeye? Potser arrencaria un somriure, que no és poc en una època on encara hi ha força rutina.

Però, a banda de capricis i d’opcions per ser una mica més lliures, el transformador de textos en veu farà un servei a les persones amb discapacitat que serà d’una major qualitat i precisió. També s’està experimentant en llengua de signes per, com idioma propi que és, afavorir la comunicació entre les persones.

.

Veiem curiosament a Internet una funció, a la inversa de l’esmentada, que ajuda a la comprensió dels missatges: la transformació de veu en text.

És evident que les noves tecnologies no tanquen portes sinó que obren nous espais per deslliurar-nos de les nostres mancances i misèries.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris