divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Necessitats bàsiques i Filosofia

.

Aristòtil, per exemple, esdevingué un filòsof molt donat a comprendre la realitat en base a elaborar classificacions. És una forma de pedagogia del tot eficaç, menys quan es fa un abús de les classificacions.

Els éssers humans volem respostes i, un cop tenim les respostes, volem remeis. Remeis per eradicar les nostres imperfeccions. Lliurar-nos de les imperfeccions és un dels propòsits principals dels individus; i en part ho estem aconseguint mercès a disseccionar els diferents elements dels problemes. Disseccionar és fragmentar en parts per millor comprendre els problemes i per ser més eficients a l’hora d’aconseguir solucions.

.

Els remeis que més ens interessen són els que fan referència a desordres de salut. En aquest sentit hi ha una disciplina del saber que ens fascina, malgrat no ser especialistes: la Medicina. Val a dir que la Filosofia té rellevància, sovint, quan les necessitats bàsiques de l’existència estan cobertes i, per davant de totes les necessitats bàsiques estan les que tenen relació amb la salut. Abans de cobrir les necessitats bàsiques hi ha d’altres disciplines del saber que ens amaren de ple. Tanmateix la Filosofia és del tot útil i sembla ser que hi ha una tendència imparable perquè la Filosofia cada cop interessi més. Una tendència afavorida per comptar cada vegada amb més i millors solucions per cobrir les necessitats bàsiques.

.

La Filosofia s’escampa per la societat per entendre la importància de conviure amb les diferències dels altres. S’escampa també per assenyalar allò que cal canviar. I sobretot s’escampa per obrir nous debats sobre realitats que creiem immutables. La profunditat que ens aporta aquesta disciplina del saber fa que sigui utilitzada per empreses tecnològiques. De totes maneres no cal oblidar que els remeis filosòfics es troben en un esglaó superior a tot allò que és bàsic.

Pel que he exposat anteriorment pot concloure’s que cal deixar el cap fred, sense traces filosòfiques, fins que no puguem resoldre els problemes bàsics. Però aquesta conclusió és del tot falsa. Bàsicament perquè els problemes no es presenten en una successió lineal. Apareixen barrejats entre llums i foscors. O sigui que cal fer front a tota mena de conflictes en tots els esglaons existencials. Comprendre la complexitat de l’existència és una de les àrees de la Filosofia i la resolució de conflictes té força complexitat. Així per exemple posar cap a baix conceptes com el temps sospito que d’alguna manera pot ajudar a una solució més eficaç d’allò que més ens amoïna.

Potser ens calen noves classificacions que ens orientin i aquí, des dels temps d’Aristòtil i més enrere, hi juguen un paper transcendental els filòsofs.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris