divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Posen en marxa el primer registre de tumors colorectals del Maresme

Hospital de Mataró | Foto: Arxiu

El grup de recerca del Consorci Sanitari del Maresme sobre càncer colorectal a la nostra comarca ha rebut finançament de la Generalitat per desenvolupar durant tres anys el seu primer projecte d’investigació. Es tracta de la creació del primer registre d’aquest tipus de tumors al Maresme, que ha de recollir globalment el nombre de casos a la comarca, tenint en compte que és el segons tipus de càncer – després del de mama – més tractat a l’Hospital de Mataró. La intenció és poder recollir dades retrospectives dels últims anys i crear una base de dades prospectiva que els professionals puguin anar ampliant.

El registre, que es posa en marxa aquest mateix mes de febrer, serà multidisciplinari doncs acollirà les dades que s’aportin des de diferents serveis com ara digestologia, anestesia, cirurgia, oncologia i anatomia patològica. A més, entre altres informacions, es registraran antecedents dels pacients, tractament aplicat (mèdic o quirúrgic i possibles complicacions), l’evolució després del tractament i al cap dels anys (supervivència, índex de recurrència, etc.).

L’objectiu és assolir un registre complet d’aquesta informació per avaluar l’eficàcia de la medicina personalitzada en oncologia, identificar nous factors que puguin tenir relació amb la supervivència dels pacients i valorar complicacions dels tractaments mèdics i quirúrgics.

Els tres càncers més freqüents en homes són els de pròstata, còlon i recte, i pulmó, amb uns percentatges de nous diagnòstics del 22%, 16%, 15% i 9%, respectivament. Pel que fa a les dones, els càncers més comuns són el de mama, que representa un 28% dels nous diagnòstics, el de còlon i recte, 16%, el de cos uterí, 6%, i el de pulmó, un 4%.

El grup de recerca sobre càncer colorectal és el sisè del Consorci que ha estat acreditat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Aquest grup es va crear fa poc més d’un any amb el lideratge dels serveis d’Oncologia i de Cirurgia, i amb la participació de diferents serveis de l’Hospital, en línia amb l’establert en el seu Pla Estratègic 2017-2020, amb l’objectiu de consolidar la recerca, la docència i la investigació, liderant la recerca dels camps en què tenen grups acreditats.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris