divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Qüestionar frases que semblen veritat

.

Els éssers humans som molt vulnerables a les incidències que ens envolten i just aquí rau la nostra grandesa i, també, la nostra capacitat d’autodestrucció. L’anàlisi d’aquesta vulnerabilitat dóna per molts discursos psicològics, humorístics, mèdics, filosòfics… Hi ha un terreny tan extens i misteriós a analitzar que sorgeixen noves modes, es popularitzen frases i neixen experts en autoajuda. Tot plegat: molts actors per intentar resoldre l’entrellat.

En concret, des d’un punt de vista filosòfic, cal fer una tasca del tot necessària: analitzar frases, que s’accepten com a veritats per fer front als conflictes d’una manera escaient, per explicar el perquè no són pas veritat. I és força important aquesta tasca perquè frases, i concepcions, falses, l’únic que fan és entorpir i contaminar els nostres pensaments i, per tant, les nostres conductes.

Així per exemple hi ha una convicció força generalitzada que situa el present com a temps en el que hem de concentrar les nostres experiències. Hi ha molts individus que s’agafen a aquesta convicció i de retruc acaben rebutjant tota projecció al passat i al futur. Fent aquesta mena d’elecció el que hom aconsegueix és deixar de banda previsions i records i, per tant, esdevenir un ésser que renuncia a la riquesa proporcionada per una temporalitat plena.

.

Per altra banda s’ha associat l’envelliment a un procés de degeneració del qual no podem escapar. A banda de determinades tecnologies que endarrereixen els canvis corporals, cal tenir en compte que la persona ve acompanyada de les seves circumstàncies i, per tant, envellir pot ser, a vegades, millorar per circumstàncies privades i envellir és sempre una millora per circumstàncies globals.

En els dos exemples exposats pot veure’s clarament com plantejaments específics, que són falsos, poden alterar l’estructura de pensaments i impedir-nos, subtilment, xalar del viure.

Article: Albert Cebrián

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris