divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Re-animar’ apropa els alumnes a la creació artística a partir de l’art contemporani”

Gabriel Pujadas i Mercè Miró

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha seleccionat “Re-animar”, una iniciativa que s’està duent a terme a l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt, com un projecte d’art interdisciplinari que s’exposarà a la jornada del pròxim 18 de maig a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Avui entrevistem Gabriel Pujadas i Mercè Miró, impulsors del projecte a l’institut vilassarenc, perquè ens expliquin algunes de les claus d’aquesta iniciativa pedagògica innovadora. El projecte ha estat seleccionat per passar a la fase final dels premis Baldiri Reixach.

Treball d’equip

Com va sorgir la iniciativa de crear aquest projecte d’art interdisciplinari?
A partir de l’exposició “Re-animar” de l’artista Mònica Campdepadrós i de les obres musicals del compositor Gerard Valverde per la Jove Orquestra de Figueres, decidim exportar la idea a l’institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt per tal de treballar-ho amb els alumnes que fan l’assignatura de música amb la idea d’apropar la creació artística a partir de l’art contemporani.

Quines són les diverses disciplines artístiques que hi formen part?
Inicialment música i plàstica, però a mesura que s’ha anat desenvolupant el projecte s’ha obert també a la creació literària.

.

D’alguna manera, s’evidencia que totes les arts tenen un denominador comú?
Els objectes trobats són el punt d’inici que serveix d’inspiració en totes les arts que es desenvolupen en el projecte. Les sensacions, emocions, idees, records provocades pels objectes s’han canalitzat en les creacions musicals, plàstiques i literàries.

Com estan responent les persones que hi participen?
Molt bé. Veiem l’impacte que el projecte ha generat en els alumnes, en la seva motivació, la implicació, la sensibilització i l’apreciació cap a l’art contemporani. Per part del professorat hem vist disposició i entusiasme per col·laborar des de les seves àrees. També per part de l’ajuntament hem trobat una actitud per facilitar l’obertura del projecte cap al poble.

.

Què us ha sorprès més sobre el terreny?
Ens ha sorprès molt la resposta dels alumnes que s’han implicat des del principi en totes les tasques i han ajudat que el projecte tirés endavant. Creiem que això ha sigut clau pel bon desenvolupament d’aquesta proposta pedagògica. Ha estat la primera vegada que hem portat a terme aquest projecte i veient els bons resultats confiem encara més en aquesta manera de treballar.

Creieu que aquesta iniciativa es podria estendre a altres instituts catalans?
Sens dubte creiem que seria una iniciativa molt positiva per poder treballar en altres instituts. És un projecte molt transversal que pot interpel·lar a moltes disciplines que podrien participar de manera natural en aquest projecte enriquint-lo des de la seva perspectiva.

.

Què podran veure els visitants a la mostra que s’inaugurarà el pròxim 27 d’abril?
A la Sala Estrella de Vilassar de Dalt – del 27 d’abril a l’1 de maig (de 12 h a 14 h) – els visitants podran veure la mostra de tots els treballs dels alumnes. Hi haurà trenta-dues obres d’art, que inclouran una obra plàstica, la seva partitura corresponent amb un codi QR que permetrà escoltar la música interpretada pels alumnes descarregant-la al mòbil. També hi hauran creacions literàries inspirades en cada una de les obres artístiques.

Quina serà la vostra participació en les II Jornades Pedagògiques de la UAB?
En aquestes jornades participarem presentant el projecte “Re-animar”. Constarà en la intervenció en dues sessions de les jornades en les quals explicarem el funcionament del projecte i l’impacte que ha tingut en la comunitat educativa. També dinamitzarem una taula rodona on els participants, mestres i professors interessats per projectes d’innovació pedagògica, podran preguntar i informar-se al voltant de la nostra proposta.

.

Finalment, en el seu conjunt, de què n’esteu més satisfets?
Sobretot d’haver donat l’oportunitat als alumnes d’acostar-se i expressar-se artísticament a través de l’art contemporani cosa que els ha permès cristal·litzar les seves inquietuds, emocions i idees en les obres que presentem a l’exposició.

Entrevista: Ramon Texidó | Fotos: Cedides

.

 

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris